17.12.2011. / 16:44

Autor: Hina

Panetta: Libija može postati važan partner Sjedinjenih Država

Američki ministar obrane Leon Panetta, prvi šef Pentagona koji je posjetio Libiju, rekao je u subotu da Tripoli može postati "važan partner" Washingtona na polju sigurnosti, nedugo nakon najave ukidanja glavnine američkih sankcija toj zemlji.

Leon PanettaLeon PanettaAmerički ministar obrane Leon Panetta, prvi šef Pentagona koji je posjetio Libiju, rekao je u subotu da Tripoli može postati "važan partner" Washingtona na polju sigurnosti, nedugo nakon najave ukidanja glavnine američkih sankcija toj zemlji.

"Vjerujem da ova, nova Libija, može postati važan partner Sjedinjenih Država na području sigurnosti", rekao je Panetta na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s libijskim premijerom Abdelom Rahimom al-Kibom.

"Želimo graditi tijesno partnerstvo s libijskom vladom. Spremni smo pružiti svu moguću pomoć u duhu prijateljstva i uzajamnog poštovanja", dodao je. "Mi jesmo i bit ćemo vaši prijatelji i partneri".

Odgovarajući na pitanje o obliku suradnje na polju sigurnosti, Panetta je kazao da "zasad dakako nema pregovora o oružju i o vojnoj opremi".

Al-Kib je pak rekao da je SAD voljan pomoći Libiji u obnovi, "bez upletanja" u unutarnja pitanja.

Panettin posjet se dogodio nekoliko sati nakon objave vijesti da SAD i UN-ovo Vijeće sigurnosti ukidaju najveći dio sankcija uvedenih Libiji u vrijeme svrgnutog režima, što treba pomoći obnovi Libije, navodi Bijela kuća.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika