04.01.2012. / 14:21

Autor: Deutsche Welle

Iznenađenje u Iowi

Na prvim predizborima u SAD-u, u Iowi, za kandidata republikanaca na predstojećim predsjedničkim izborima, razlika u broju osvojenih glasova među trojicom vodećih kandidata je neznatna. Pobjednik je Mitt Romney.

Mitt RomneyMitt RomneyČetvrtoplasirani u američkoj saveznoj državi Iowa Newt Gingrich je nakon izbora izjavio:

"Tijekom posljednjih tjedana u Iowi je postalo jasno da ćemo mi najprije u Republikanskoj stranci voditi žučnu debatu prije nego to napravimo s Barackom Obamom."

Rezultati, naime, pokazuju da republikanci nemaju jedinstven stav o tome s kojim će kandidatom nastupiti na predstojećim predsjedničkim izborima: s konzervativcem kao što je Rick Santorum, umjerenim kandidatom Mittom Romneyem, ili Ronom Paulom za koga se govori da je politički osobenjak. Njih trojica su dobili najviše glasova na izborima u Iowi.

Rick Santorum, bivši senator iz Pennsylvanije, osvojio je samo osam glasova manje od pobjednika Mitta Romneya, inače bivšeg guvernera Massachusettsa. Za Santoruma drugo mjesto ipak važi kao pobjeda i nagrada za težak posao kojeg je obavio: on je posjetio svih 99 izbornih okruga u toj američkoj saveznoj državi i održao 381 predizbornu kampanju. Tom prilikom je naglasio svoje konzervativne stavove gdje, na primjer, odbija pobačaj i daje značaj obitelji i svom vjerovanju u Boga. Njegov argument glasi: ako republikanci u tradicionalno demokratskim državama kao što su Pennsylvanija, Ohio ili Michigan predstave kandidata koji odgovara biračima, "...koje su demokrati ostavili na cjedilu i koji ih žele učiniti ovisnim umjesto da ih nagrade za njihov rad, onda ćemo pobijediti na izborima."

Ron Paul je u Iowi bio treći

Liberalni zastupnik iz Texasa Ron Paul je obećao svojim biračima radikalno smanjenje utjecaja države uključujući i federalne rezerve Američke nacionalne banke. No, u Iowi je Ron Paul osvojio samo treće mjesto uz razočaranje svojih pristalica koje su ipak računale da će rezultati izbora u Iowi za njega biti bolji. Ron Paul ih je pokušao utješiti: "Idemo dalje, prikupit ćemo za to novac, i ja sam uvjeren u to da ću naći dovoljno donatora."

No, ima li on dovoljno izdržljivosti za jednu dužu izbornu kampanju u svakom slučaju je upitno, prije svega kada je riječ o vanjskopolitičkim stavovima. On traži, manje ili više, globalno povlačenje Amerikanaca. No, njegov protivnik Newt Gingrich je te večeri izjavio:

"Činjenica je da su njegova vanjskopolitička razmišljanja opasna za preživljavanje Sjedinjenih Američkih Država."

Mitt Romney: "Ameriku ćemo izvesti na pravi put"

Možda će se republikanski birači, s obzirom na ekstremne kandidate kao što su Santorum i Paul, ipak odlučiti za Mitta Romneyja, bivšeg guvernera Massachusettsa. On rezultate izbora u Iowi može uknjižiti kao uspjeh, iako je za njih izdvojio dosta novca. Čestitajući svojoj dvojici protukandidata Romney je na kraju rekao:

"U ovoj izbornoj noći je pobijedila Amerika. Mi ćemo djelovati tako da dođe do promjena u Bijeloj kući i Ameriku ćemo iznova izvesti na pravi put."

Romney je tom prilikom napao američkog predsjednika Baracka Obamu: "Prije četiri godine Obama je tokom obraćanja nakon pobjede izjavio da je u ovoj zemlji dao sva moguća obećanja, ali praznina između njegovih obećanja i onoga što je on napravio je toliko velika da tako nešto još nikada nisam vidio u mom životu."

Izbori za kandidata republikanaca u američkoj saveznoj državi Iowi su međutim tek početak. Sljedeći će se održati 10. siječnja u New Hampshireu. Mitt Romney je favorit.

Autor: Christina Bergmann / Senad Tanović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika