05.01.2012. / 12:46

Autor: Nacional.hr

Šveđani bježe iz 'nekonkurentne' Slovenije

"Na tržištu koje nije konkurentno i na kojem se podupiru monopolisti ne da se živjeti. I ako državni organi ne reagiraju na prijave, onda je logično da svoju budućnost ne vidimo na tom tržištu", pojasnio je Memedovič

TV3 više neće emitirati u SlovenijiTV3 više neće emitirati u SlovenijiČini se kako su problemi Agrokora oko kupovine Mercatora u Sloveniji samo kap u moru problema koje Slovenci imaju sa stranim investitorima. Posljednji u nizu je slučaj koji ovih dana puni novinske stupce, a tiče se povlačenja skandinavske medijske grupe Modern Time Group zbog, kako su sami pojasnili 'nekonkurentnosti zemlje i monopola pod zaštitom države'.

O čemu je riječ? Skandinavska grupa je prisutna u Sloveniji kroz televizijsku postaju TV3 koja godišnje ostvaruje 10 milijuna eura prihoda. No, početkom godine donijeli su odluku o povlačenju sa slovenskog medijskog tržišta zbog činjenice da 'država štiti monopoliste' čime medijsko tržište u Sloveniji pretvara u nekonkurentno.

A sve je 'zakuhala' najveća slovenska medijska kuća Produkcija Plus u sklopu koje djeluju komercijalne televizije POP TV, Kanal A, ali i brojni internetski portali na čelu s 24ur. Upravo je MTG još prije dvije godine prijavio Uredu za očuvanje konkurentnosti Produkciju plus zbog nedopuštenih poteza na području oglašavanja. U njihovoj prijavi navodi se kako Produkcija plus koristi dumpinške cijene, ekskluzivne oglašivačke ugovore i popuste na oglase čime ostale medijske kuće stavlja u neravnopravan položaj na tržištu.

Dvije su godine bile potrebna Uredu da pokrene istragu koja još uvijek nije zaključena. U MTG-u smatraju kako nikad neće ni biti.

Direktor TV3-a Gregor Memedovič u razgovoru za Finance pokušao je pojasniti razloge zbog kojih će TV3 najkasnije do ožujka prestati emitirati.

"Na tržištu koje nije konkurentno i na kojem se podupiru monopolisti ne da se živjeti. I ako državni organi ne reagiraju na prijave, onda je logično da svoju budućnost ne vidimo na tom tržištu", pojasnio je Memedovič.

Rekao je kako nema sumnje da država štiti monopoliste jer joj očito nije u interesu da se problemi rješe i napravi konkurentno tržište.

"To će biti dodatna poruka Bruxellesu da živimo u nekonkurentnoj i korumpiranoj državi", dodaje.

Da problemi na slovenskom medijskom tržištu nisu ništa novo dokazuje i činjenica da je norveški Norkring, koji upravlja multipleksom B u Sloveniji, još prošle godine zbog uvjeta na slovenskom tržištu uložio prijavu Europskoj komisiji. Upozorili su da RTV Slovenija krši regulatorne odredbe jer je omogućio komercijalnim televizijama da emitiraju u miltipleksu A koji je inače namijenjen samo za javno emitiranje.

Slovenski analitičari upozoravaju kako je povlačenje švedskog MTG-a, a vjerojatno i norveškog Norkringa sa slovenskog tržišta, problemi s kojima se susreće Agrokor, ali i drugi strani investitori opasno jer šalje poruku investitorima kako ih Slovenija ne želi. A bez stranih investicija, država neće biti u mogućnosti plaćati svoje obveze i dugove, što će na kraju najviše osjetiti slovenki porezni obveznici.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika