07.01.2012. / 12:40

Autor: Hina

Turska zabrinuta

'Opasnost od vjerskog hladnog rata'

Uoči posjeta Iranu, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu upozorio je ovog tjedna na rizik od vjerskog "hladnog rata" na Bliskom istoku, dodavši da je njegova zemlja odlučna u nakani da spriječi taj rat

IlustracijaIlustracijaTurski premijer Recep Tayyip Erdogan u telefonskom je razgovoru s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom izrazio zabrinutost zbog napetosti između sunita i šijita u Iraku koja bi mogla potaknuti rat između pripadnika raznih vjera, doznaje se u subotu od turskog izvora.

Erdogan koji je u četvrtak nazvao Joea Bidena, istaknuo je da Irak, s kojim Turska graniči, sve jače skreće prema autoritarnosti.

"Nestabilnost koja prijeti našem susjedu utjecat će i na Tursku te na čitavu regiju", kazao je Erdogan u tom razgovoru, istaknuvši da "Turska želi jaku demokraciju i stabilnost u Iraku", rekao je izvor blizak vladi za francusku agenciju France Presse.

Napetost je porasla sredinom prosinca kada je parlamentarni blok Irakija, koji podupiru suniti, oštrim riječima osudio autoritarne metode Nurija al-Malikija, iračkog predsjednika koji je šijit.

Maliki je optužio iračkog potpredsjednika Tareka al-Hašemija, sunita kojeg podupire Turska, da je organizirao napade. Pošto je za njim izdana tjeralica, sklonio se u irački Kurdistan a Ankara mu je, po pisanju medija, ponudila utočište.

Uoči posjeta Iranu, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu upozorio je ovog tjedna na rizik od vjerskog "hladnog rata" na Bliskom istoku, dodavši da je njegova zemlja odlučna u nakani da spriječi taj rat.

"Vjerske napetosti (između sunita i šijita) bit će kobne za regiju", rekao je za agenciju Anadoliju.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika