08.01.2012. / 21:12

Autor: Nacional.hr

Ministar financija:

Budimo iskreni, mogli bi potonuti u recesiju

"Budimo iskreni, nedvosmisleno smo ugroženi i da, kandidat smo da zaista potonemo u recesiju", izjavio je Slavko Linić

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL (arhiva)Photo: Jurica Galoic/PIXSELL (arhiva)Ministar financija Slavko Linić komentirao je tezu Financial Timesa prema kojoj je Hrvatska uz Mađarsku najizgledniji kandidat da među prvima zapadne u recesiju. "Budimo iskreni, nedvosmisleno smo ugroženi i da, kandidat smo da zaista potonemo u recesiju", izjavio je Slavko Linić za RTL.

Dodao je kako delegacije rejting agencija dolaze u Hrvatsku već krajem siječnja i da Vlada mora s prijedlogom proračuna poslati poruku da možemo uštedjeti, kako ne bismo mijenjali kreditni rejting. U suprotnom, ponovno nam prijeti pad kreditnog rejtinga.

Da je Hrvatska jedna od isturenih država-kandidata za novu recesiju, upozorio je u Financial Timesu Michael Landesmann, direktor bečkog Instituta međunarodne ekonomske studije.

Istaknuo je kako bi Hrvatska vlada trebala provesti hitne fiskalne reforme, umjesto da čeka izravna strana ulaganja, naglašavajući pritom visoku zaduženost s jedne i slabost europskog bankarskog sustava s druge strane. Landesmann Hrvatskoj pripisuje veliku osjetljivost na inozemne stresove, ali i nedostatak napretka u segmentu izvoza, kao i visoku zaduženost.

"I Hrvatska i Mađarska trebale bi značajnije investirati u razvoj boljih poslovnih uvjeta, te potpunije iskoristiti strukturne fondove Europske unije. Također bi se morale više orijentirati na vlastite izvozne opcije, ali i jače ulagati u obrazovanje domaće radne snage", poručio je Landesmann, naglašavajući kako je dodatna otegotna okolnost činjenica da je snažna deindustrijalizacija u Hrvatskoj započela još tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji. To je, kaže Landesmann, dovelo do znatnog slabljenja hrvatskog izvoznog sektora, odnosno do pada izvoza. A posljedice su već 2008. godine pokrenule rast deficita u RH.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 08.01.12. 21:27

Bravo Liniću!

Prodajom HPB-a i Croatia osiguranja će te zasigurno izbjeći recesiju, i ne samo nju, nego donijeti nadu u ovo defetističko društvo.

Prije izbora je očito bilo puno lakše pričati. Danas kada treba nešto učiniti, oni nastavljaju po istom receptu, na čijim su kritikama, dobili izbore.

Navodno već sljedeći tjedan Linić mora u prodaju obveznica. A toliko je prigovarao Šukeru a ni on ne zna ništa bolje!

Tko je tu Kurta a tko Murta?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 08.01.12. 22:12

nije problem recesija, vec cinjanica da politika vec 50 godina ubija zivot i stvaralstvo u ovoj zemlji.

Umjesto kukanja o recesiji i PDVu, Linicu potrudi se da Hrvati dobiju civiliziranu vladu, pravosude, drzavnu upravu kakvu imaju Svicarska, Njemacka, Danska, Svedska, Austrija, ili Nizozemska.


registracija
18/9/10

Brobi, 08.01.12. 22:37

Teorija i Praksa Liniceve i Sukerova ekonomske doktrine. Krediti, masovna rasprodaja drzavne imovine, strane investicije(brigo moja predji na drugoga)trgovacki lanci,potrosacko drustvo.Pojednostavljeno ekonomija BIKOVSKO GOVNO


registracija
3/8/10

Vjetar, 08.01.12. 22:46

Kad bi on znao bolje ne bi se zvao Slavko Linić.
Stara škola, digni PDV, uguši i ono malo kupovne moći i onda......... !
Ako misle teret rasporediti ravnomjerno onda treba PDV smanjiti na 15%, a oporezovati netto plaće i netto dobit s većim porezoma , pa tko ima više i više zarađuje i plaća više poreza i nosi veći teret krize. E, ali da nije panika da mu se ne odnese od njegove visoke plaće, bilo bi mu lako odrezati.
Ne ide se u politiku iz domoljublja ili da bi se pomoglo narodu i državi, nego se ide u politiku radi vlastitih interesa.


registracija
27/12/06

Skipp, 08.01.12. 22:49

Hrpo nesposobnih zlobnika ova sadašnja vlada je na vlasti slovima i brojem pet (5!) dana. I kamo god okrenu ormari su puni mrtvaca. I sad bi vi htjeli da se za 5 dana riješi ono što se nije bilo u stanju riješiti 20 godina. Pa dajte, svi im pušu za vrat, pustite ljude nek rade!


registracija
3/8/10

Vjetar, 08.01.12. 22:53

@Skipp,
ostavi se mrtvaca iz ormara. Ako se budu koristili mrtvaci iz ormara za opravdanja nesposobnosti onda nisu trebali ni sjesti na stolice na koje su zasjeli.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 09.01.12. 00:36

Skipp vlada je nova, ali nikada nije davala naznake da ce biti puno bolja od stare.
Vlade njemacke, austrije, svicarske, amerike otd otd ne rade gluposti koje Linic zeli raditi pa su prospertitne zemlje.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 09.01.12. 01:04

Dajte hrvatskoj jednako efektivno pravosude i drzavni aparat kakav imaju svicarska i austrija ili nizozemska i biti cemo raj na zemlji. Ove nesposobne seronje samo znaju dizati PDV, prodavati nacionalna bogatstva, i zaduzivati se.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 09.01.12. 05:57

Kad bude uvidio situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi,i priznao sve grijehe ADZe zločinaca,ustaša,ercegovaca....onda će mu biti lakše sagledati ovu Linićevu izjavu.A sve dotle ustaša i ercegovac će po starom,kritizirati partizane,antifašizam,ljevicu....sebe i svoje zločince neće da vidi.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 09.01.12. 05:58

Zaboravih napisati da se ovaj komentar odnosi na ercegovca,ustašu Raspudića Zvonku.


registracija
8/1/12

tesser, 09.01.12. 07:02

ja jednostavno ne razumijem sto bisste vi htjeli...fo smjene vladti je doslo ali svi smo svjesni cinjenice. da ne postoji carobni stapic...da su vile zaspale i da nemamo iulaza jos neko vrijeme..a vi bi neki to htjeli....jucer


registracija
2/6/11

stereo, 09.01.12. 07:54

@ Vlaisavljeviću daj se malo skockaj. Iako sam i sam ljevičar i ne želeći ovim putem štiti Linića ali sada kada smo zasrani do kraja a manevarskog prostora je malo u ovom Čučavcu što ga zovemo Državom želimo fantastična riješenja odmah i sada. Dvadest godina smo jeli govna i šutili, a sada bi sve to trebalo riješiti u par dana.
Ulaganja u nekakove tzv investicije kao recimo Radićev most, otvaranje kojekakovih radnih mjesta za kumove, rođake i prijateljla sada dolaze na naplatu.
Daj smirite se još malo da vidimo kako bu to sve ferceralo a tada bumo navalili.
Što učiniti valjda znadu ako su izsimurilari sve moguće kombinacije.


registracija
2/6/11

stereo, 09.01.12. 07:58

P.S.

'Čučavac', mislio sam u političkom smislu.


registracija
9/3/10

nostradurus, 09.01.12. 10:06

Linić ne kuži da možeš novce u vreći promješati, ali ne možeš stvoriti za otplatu vanjskih dugova. A vanjski dugovi nisu nastali samo zbog uvoza, nego i zbog zaduženja za kune u državi (HNB kao mjenjačnica). Pa tko može platiti 4,8% kamata na sve kune u državi?
sites.google.com/site/financijskisustav/izbori-2011


registracija
8/1/12

kauc, 09.01.12. 11:01

Malo manje se bunite i vise radite


registracija
11/1/10

fluid, 09.01.12. 11:15

Šta je osoba koja govori kako će napraviti kuću trokatnicu sa 100 Eura ? Pa budala kojoj se svi smiju ! Takva osoba ima bolesne ambicije koje je nemoguće provesti sa 100 Eura.Jednostavno promašen slučaj!Ne vidim razlike između takve budale i Linića!


registracija
26/10/11

eezy, 09.01.12. 13:52

U nadzornim odborima “javnih i državnih poduzeća moraju biti ljudi koji nemaju pravo na osobno mišljenje, nego moraju dosljedno provoditi Vladinu politiku”! Linićeva izjava.
E, što na to reći???


registracija
28/4/10

Zvonko, 09.01.12. 22:33

S tako sposobnim i poštenim ministrom financija, koji je samo čekao da dođe na vlast a onda kom' opanci a kom' obojci, ne sumnjam da idemo u recesiju.

Samo me zanima jedna stvar! Ako prijašnja vlada nije smjela imati alibi za krizu zašto vi mislite da smijete imati alibi zbog prijašnje vlade? Mislim, kao da ste dobili vlast na Madagaskaru, kojeg ne znate niti na karti svijeta pokazati...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika