13.01.2012. / 12:20

Autor: Nacional.hr

Houston, imamo problem i nemamo dokaza

Trailer za film 'Houston, We Have a Problem' slovenskog redatelja Žige Virca tvrdi upravo suprotno i naglašava kako je rad u tajnim postrojenjima Jugoslavije omogućio slanje misije na Mjesec

Bill Barry, glavni povjesničar NASA-e i Roger Launius, kustos Nacionalnog muzeja zrakoplovstva i svemirskih istraživanja u Washingtonu tvrde kako nema dokaza da su SAD kupile od Jugoslavije tajni svemirski program, piše Radio Slobodna Evropa.

Trailer za film 'Houston, We Have a Problem' slovenskog redatelja Žige Virca tvrdi upravo suprotno i naglašava kako je rad u tajnim postrojenjima Jugoslavije omogućio slanje misije na Mjesec.

Launius ističe kako se radi o parodiji dokumentarnog filma i teoriji zavjere, dok Barry ističe kako postoji zbrka među datumima određenih događaja."Ima podudaranja u datumima nekih događaja, ali to ne znači da između njih postoji uzročno posljedična veza. Između ostalog sugerira se kako je Tito otišao u SAD, a Kennedy je nakon razgovora s njim kupio jugoslavenski svemirski program. Tito je prvi put posjetio SAD u listopadu 1963. godine, mjesec dana prije Kennedyjevog ubojstva, a odluka o slanju američke misije na Mjesec je objavljena dvije godine ranije. Tako da postoji vremensko nepodudaranje", izjavio je Barry za Radio Slobodna Evropa.

Launius kaže kako nije vidio 'nikakav dokument', Barry dodaje kako je 's dokumenata iz vremena administracije predsjednika Kennedyja sad uglavnom skinuta oznaka tajnosti' i kako su audio snimke razgovora u Bijeloj kući dostupne u knjižnici Johna Fitzgeralda Kennedyja. Glavni povjesničar NASA-e nastavlja kako je sporan i dokument prikazan u traileru, koji navodno potvrđuje kako je CIA kupila jugoslavenski svemirski program. "Da je CIA ili bilo koja vladina agencija prikupljala informacije o svemiru od Jugoslavije, one bi vjerojatno još bile pod oznakom tajnosti", ističe.

Snimke u traileru za film 'Houston, We Have a Problem' prikazuju i podzemni vojni objekt kod Bihaća koji je navodno bio korišten za svemirski program. "Ja bih najprije postavio pitanje odakle su zapravo snimci. Vidio sam mnogo snimaka o sličnim objektima širom svijeta. U nekima sam bio i mogu reći da su svi, manje više slični. Postoji li ijedan razlog da se vjeruje kako snimak zaista potječe iz Jugoslavije. Da možda nije iz Rusije ili SAD? Ne znam odgovor na to pitanje. Ako je snimak originalan, da li je zaista bilo namijenjen za svemirski program ili je riječ o podzemnom hangaru za avione", rekao je Roger Launius.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 13.01.12. 12:36

Došao Tile i nakon mjesec dana više nije bilo Kenedija. Sad mi je sve jasno.
Nisam se dugo javljao,lijepo mi je ,ADZ je odprdio,ja zadovoljan.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika