Objavljeno u Nacionalu br. 844, 2012-01-17

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Anto Đapić ponire u 'Kozaru'

O filmu 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' uvodno su govorili Mirando Mrsić i Milan Bandić, zato će partizan Anto idućeg tjedna gledateljima objasniti vrijednosti svojeg najdražeg ratnog filma

Ivan StarčevićIvan StarčevićIN MEDIAS RES

Četvrtak, HRT 2, 20.00

Pravi pomor. U studiju srednje veličine jedan gost, novinar Večernjaka Tihomir Dujmović. Nije mogao doći političar Šeks. Šteta što nisu pozvali sveprisutnu gđu Pusić koja bi nastupila čak i na mojoj TV, osnovanoj u garaži, s dometom do kraja moje ulice. Voditelj Petar Vlahov fino se izrazio da "g. Šeks večeras nije s nama iz opravdanih razloga". Nije s nama? Odakle sad ta finoća? Očito se i g. voditelj Vlahov osjeća sigurniji u svojoj djelatnosti, otkako se u njegov intelekt i kulturu do te mjere zaljubio njegov duhovni pobratim Bruno Kovačević da mu je dao da vodi emisiju u osam sati navečer. Zadnji put se udarni termin g. Vlahovu dogodio jednom davno kad je na Novoj TV sve prolazilo. Tada negdje se P. V. proslavio slikom svoje prednje antene, koja je završila u novinama i nikome ništa. Sličnom raspletu možemo se nadati i sada. Nekad je g. Vlahov mobitelom odašiljao svoj TV-potencijal i gnjavio nezainteresirane, a sad mu za jednako primitivan pothvat stoji na raspolaganju cijela javna TV, sa zaljubljenim Brunom Kovačevićem na čelu, ili bilo čemu. I nikome ništa.


'LET IZNAD KUKAVIČJEG GNIJEZDA'

Četvrtak, HRT, 21.28

Nije udario grom u odašiljač, nego Milan Bandić govori o "Letu iznad kukavičjeg gnijezda". Lako on, nego govori i njegov kolega Mirando Mrsić. I sve to dok mi uzalud čekamo da počne film. Televizija se stvarno potrudila, svaka čast montažerima. Čas govori jedan političar, čas drugi. Milan – Mirando, Milan – Juventus, pardon: Mirando. Prije će doći smak svijeta, nego što će na HRT-u itko ikada shvatiti da je političarima mjesto jedino u političkim emisijama. Lako je sada biti pametan, ali bilo je ljudi koji su pomislili da je počeo državni udar. Nije, sve je po starom. Uvijek će na HRT-u biti nobelovaca koji su na temelju vlastitih nepremostivih teškoća s obrazovanjem zaključili da je sve to skupa jedno prenemaganje i da za uživanje u nečem kompliciranijem nije potrebno ništa znati. Prostom puku treba na što jednostavniji način približiti operu ili klasičnu glazbu, književnost, film i svi će postati ludi za kulturom. Zato kad bude išla Bulajićeva "Kozara", uvodničar će biti Anto Đapić.

WENGEN: SVJETSKI SKIJAŠKI KUP (M)

Nedjelja, HRT 2, 13.10

Imam primjedbi na reportera Dragu Ćosića. U životnoj je formi. Otkako je nekoliko kolega iz Sportskog programa otprhnulo na veće plaće u druge TV-kuće, naš g. Ć. je zaposleniji no ikada i što je bitno: dere se jednako bez emocija, kao i svi njegovi kolege, ali s puno više samopouzdanja. Osjeća da mu je more do koljena. Toliko se razulario da se poslije gola Hrvatske Turskoj oglasio urlikom umirućeg Tarzana kojeg naživo škope. Odmah je dobio nagradu zadivljenih kolega. Ponesen nagradom za nešto zbog čega ga je trebalo zatvoriti, danas nam je parao uši viškom samopouzdanja uloženim u krivo izgovoreno ime skijaša Jeana Baptistea Grangea. Grangeovo francusko ime čita se batist, npr. kao batisteni rupčić koji ispuštaju dame, ali to je najmanje važno. Da se g. Ć. kao i obično pokrio ušima, znajući da govori sve krivo (npr. da je skijaš Mario Matt "veliki Mario", a uz živog Ivicu Kostelića), nitko mu ne bi imao pravo išta zamjeriti.

ZVIJEZDE PJEVAJU

Subota, HRT 1, 20.13

Nije nas briga za razlog ovoj prijevari stoljeća, jer mi smo svoje pravo na zabavu kupili plaćanjem skupe pretplate. Rijetkom drskošću, istom onom kojom nam serviraju jedinih dvoje pretilih voditelja na svijetu, veleumovi Rvacke TV skupili su iste pjevače i prodali nam ih kao novu emisiju. Možda nitko, osim ovih sirotana, nije htio pjevati za male novce. A zašto onda isti gluhi žiri? Ovaj put mi se smrtno zamjerio, jer je podcijenio nesporne pjevačke kvalitete Marije Borić Zagorke (Ivke iz "Ratkaja") i neprikosnovenog Giuliana. Da je bar ta očita nepravda bila zanimljivo obrazložena. Kolikogod da dobivao, a nadamo se da je cifra ogromna, ovaj je žiri očito preplaćen za zamorna i zlobna prenemaganja nad kolegamapjevačima. Ksenija Erker, Martina Tomčić, Vana i Rajko Dujmić, ako već sami nisu u stanju nešto pametno smisliti, imaju sva prava da od producenata zatraže pismenu pomoć.

DAN MEĐUNARODNOG PRIZNANJA

Nedjelja, HRT 1, 20.05

U prvom kadru otvorio se neugodno poznat prizor. U studiju "Otvorenog", samo što to nije ta emisija, sjede dvojica naspram dvoje i dave nečim zbog čega bismo ih rado zadavili, da ne postoji zakon koji takvu TV-kritiku zabranjuje. Desno od voditelja Mislava Togonala bili su Vladimir Šeks u uobičajenoj pozi mudrog nevinašca. Do njega uvijek potpuno izgubljeni g. Dražen Budiša. Preko puta sjedili su im Josip Leko, tradicionalno čvrst u ulozi teške seljačine i novinarka Foruma gđa Jasmina Popović kojoj je cilj uvijek izgledati nezainteresirano. Prvi se u sve gurao stanoviti Šeks. Prije dvadeset godina sve je bilo divno, a poslije toga su, reče Š, zakazali zaštitni kontrolni mehanizmi. Jedino vrijedno pažnje bilo je izolirano mišljenje gđe Popović da mi ne slavimo nikakvih 20 godina priznanja, nego da je to 20 godina naših života u kojima su nam političari uzeli puno više nego što su nam dali.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika