17.01.2012. / 18:17

Autor: Hina

Svaki treći stanovnik Hrvatske posjeduje osobno vozilo

Agencija za zaštitu okoliša priopćila je danas kako gotovo svaki treći stanovnik Hrvatske posjeduje osobno vozilo, to jest da je na 1000 stanovnika registrirano 336 osobnih vozila te da se štetan utjecaj na okoliš koji dolazi iz tolikog broja vozila u prometu, točnije razina emisije onečišćujućih tvari u zrak može smanjiti uvođenjem vozila s katalizatorom, "pomlađivanjem" voznog parka te provedbom propisa koji reguliraju kvalitetu goriva.

U dvadeset godina broj automobila povećao se za 50 postoU dvadeset godina broj automobila povećao se za 50 postoAgencija za zaštitu okoliša priopćila je danas kako gotovo svaki treći stanovnik Hrvatske posjeduje osobno vozilo, to jest da je na 1000 stanovnika registrirano 336 osobnih vozila te da se štetan utjecaj na okoliš koji dolazi iz tolikog broja vozila u prometu, točnije razina emisije onečišćujućih tvari u zrak može smanjiti uvođenjem vozila s katalizatorom, "pomlađivanjem" voznog parka te provedbom propisa koji reguliraju kvalitetu goriva.

Provođenjem tih mjera u Hrvatskoj, emisije nekih onečišćujućih tvari iz cestovnog prometa znatno su smanjenje u odnosu prema 1990. godini, npr. emisije ugljičnog monoksida za 70 posto, dušikovih oksida za 22 posto te olova za 94 posto, navodi ta agencija.

Dodaje kako je u istom razdoblju povećan ukupni broj vozila za 52,4 posto, od kojih osobna vozila čine 80,4 posto, teška teretna vozila 2,2 posto, laka teretna vozila 7,2 posto te mopedi i motocikli 10,2 posto. Istodobno je povećana potrošnja goriva u cestovnome prometu za 62 posto, navodi Agencija za zaštitu okoliša.

Agencija također navodi kako je, promatrajući potrošnju određenih vrsta goriva u proteklom razdoblju, dizelsko gorivo, kao manje prihvatljivo za okoliš, dvostruko više zastupljeno od benzina. Posljedično, povećane su emisije lebdećih čestica (fine prašine) te sumpornog dioksida.

Nakon početnog rasta, potrošnja ukapljenog plina i tekućih biogoriva u zadnje dvije godine znatno se smanjila, i to zbog porasta cijene plina te smanjenog korištenja biogoriva u sustavu javnog prijevoza, navodi ta agencija.

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 17.01.12. 18:57

Kupljeni su milioni automobila, na kredit u stranim bankama
Sa velikim kamatama. To su ustvari ti veliki strani dugovi
Koje sada treba vracati.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 17.01.12. 20:31

prosjecna starost vozila oko 10 godina.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika