21.01.2012. / 17:45

Autor: Hina

Muslimanskoj braći blizu polovice zastupnika

Stranka "Sloboda i pravda" (PLJ) je osvojila 235 od ukupno 498 zastupničkih mandata tijekom izbora za donji dom parlamenta koji su počeli 28. studenoga

ArhivaArhivaMuslimanska braća su osvojila 47 posto zastupničkih mandata na upravo završenim parlamentarnim izborima u Egiptu, prema službenim rezultatima objavljenim u subotu.

Stranka "Sloboda i pravda" (PLJ) je osvojila 235 od ukupno 498 zastupničkih mandata tijekom izbora za donji dom parlamenta koji su počeli 28. studenoga.

PLJ je dobila 127 zastupničkih mjesta po proporcionalnom i 108 po većinskom sistemu u dva kruga, prema tim rezultatima koji potvrđuju ranije objavljene privremene podatke.

Fundamentalistička salafistička stranka Al Nur je druga sa 121 mandatom ili 24 posto. Liberalna stranka Wafd je dobila 9 posto zastupničkih mjesta.

Još deset zastupničkih mandata će odrediti šef vojnog vijeća koje vodi zemlju maršala Husein Tantaui.

Prvo zasjedanje tog parlamenta će biti održano u ponedjeljak, a izbori za zastupnike gornjeg doma parlamenta počinju 29. siječnja.

Novi parlament će imenovati povjerenstvo koje će sastaviti novi ustav. Do kraja lipnja se previđa održavanje prvih predsjedničkih izbora nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači 2011. pod pritiskom narodne pobune.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 21.01.12. 18:28

I po amerikancima, ovo je uspostavljanje demokratije kao posledica arapskog proleca...!?


registracija
4/6/11

VladSerbia, 22.01.12. 10:14

@McCoy
Amerikanci nemaju veza sa ovim. Da su se oni pitali, "Arapskog proleca" ne bi ni bilo, jer su im odgovarali diktatori koji su vladali arapskim zemljama kao feudima i osiguravali izvoz nafte. Ocigledno je da su ljudi tamo odabrali, ma koliko se Evropljanima i drugim zapadnjacima taj izbor ne svidja. Njihova zemlja - njihov izbor.


registracija
11/10/11

tajo, 22.01.12. 12:41

Svi ce oni plakati za svojim diktatorima kada im zemlje potonu u kaos i siromastvo. A sto se islama tice on sa demokracijom nema nikakve veze sto mnogi ne razumiju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika