23.01.2012. / 10:17

Autor: Hina

Japan želi stalno prisustvo IAEA-e u Fukushimi

Japanske vlasti objavile su u ponedjeljak kako su zatražile od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da otvori stalni ured u Fukushimi, u okviru saniranja posljedica atomske nesreće izazvane potresom i tsunamijem 11. ožujka prošle godine.

Yukiya AmanoYukiya AmanoJapanske vlasti objavile su u ponedjeljak kako su zatražile od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da otvori stalni ured u Fukushimi, u okviru saniranja posljedica atomske nesreće izazvane potresom i tsunamijem 11. ožujka prošle godine.

"U kontaktu smo s IAEA-om kako bismo vidjeli što je moguće napraviti, a prefektura Fukushime želi stalno prisustvo osoblja agencije UN-a u tom području", rekao je jedan japanski diplomat.

Japanski ministar vanjskih poslova Koichiro Gemba, i sam zastupnik iz regije Fukushime, obećao je biračima da će podržati taj zahtjev.

"Zahtijevamo od glavnog direktora IAEA-e Yukiye Amana stalno prisustvo međunarodne agencije", kazao je on u nedjelju u govoru koji je prenijela novinska agencija Jiji.

Do izjava dolazi u vrijeme posjeta deset stručnjaka IAEA-e, skupine koju predvodi James Lyons, direktor za sigurnost nuklearnih instalacija unutar organizacije.

Na zahtjev japanske vlade ti će inspektori pregledati rezultate "testova otpornosti" koji se sada obavezno provode na japanskim reaktorima zaustavljenima radi održavanja ili drugog razloga prije eventualnog ponovnog puštanja u pogon.

Posjetit će nuklearnu centralu Ohi u prefekturi Fukui kako bi provjerili rezultate testiranja provedena u obliku informatičkih simulacija koje odgovaraju stvarnom stanju na postrojenju.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika