24.01.2012. / 15:24

Autor: Nacional.hr

Strani analitičari o Hrvatskoj

Aranžman s MMF-om je dobrodošao, ali...

Analitičarka Bank of America Raffaella Tenconi smatra kako bi stand-by aranžman s MMF-om bio dobrodošao za Hrvatsku, iako misli da ga neće biti potrebno iskoristiti

Zoran MilanovićZoran MilanovićPozitivan ishod nedjeljnog referenduma o ulasku u Europsku uniju potaknuo je brojne strane medije na pomniju analizu stanja u, prema svemu sudeći, sljedećoj članici Europske unije.

Tako je Reuters u svom tekstu pod naslovom "Hrvatska se mora usredotočiti na reforme i smanjiti budžet nakon pristupa EU", posebnu pozornost posvetio gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj.

"Investitori će vjerojatno biti spremni kupiti udio u hrvatskom dugu ove godine, ukoliko vide nekakav konkretan plan reformi, možda čak uz potporu MMF-a", smatra analitičar Royal Bank of Scotland Timothy Ash.

Analitičari J.P. Morgana dodaju kako će ulazak u EU potaknuti investicije u Hrvatskoj što će se pozitivno odraziti na gospodarski rast u srednjem i dugoročnom razdoblju.

"No, kratkoročno gledno, postoje problemi u ekonomskoj politici. Mogao bi uslijediti pad kreditnog rejtinga ukoliko vlada ne uspije provesti strukturne reforme", upozoravaju iz J.P. Morgana.

Hrvoje Stojić iz Hypo Banke upozorava kako je nužno smanjiti državnu potrošnju u relativno kratkom periodu i dodaje kako vlada za to jednostavno nema dovoljno iskustva.

Stoga ne iznenađuje da i analitičarka Bank of America Raffaella Tenconi smatra kako bi stand-by aranžman s MMF-om bio dobrodošao za Hrvatsku, iako misli da ga neće biti potrebno iskoristiti.

"Mislim da im treba samo kao osiguranje. Ne smatram da im zapravo treba novac", zaključuje.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

registracija
17/12/10

zmaj, 24.01.12. 15:46

"Imamo mi MMF odavno, eno ga sjedi u centralnoj banci!"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika