05.02.2012. / 17:33

Autor: Hina

Prijetnje Irana i Izraela

Zveckanje izjavama

"Bilo koja točka koju bi upotrijebio neprijatelj u operacijama protiv Irana bit će podvrgnuta osvetničkom napadu naših vojnih snaga", poručili su Iranci. Izraelci pak drže kako im 'jedino sila omogućuje da sigurnost i mir prežive'

IlustracijaIlustracijaIran će napasti bilo koju zemlju čiji teritorij bi "neprijatelj" Islamske države upotrijebio za vojni udar na njegovo tlo, rekao je nedjelju zamjenik čelnika iranske elitne Revolucionarne garde.

"Bilo koja točka koju bi upotrijebio neprijatelj u operacijama protiv Irana bit će podvrgnuta osvetničkom napadu naših vojnih snaga", rekao je za poluslužbenu novinsku agenciju Fars Hossein Salami tijekom vojnih vježbi.

Revolucionarna garda započela je u subotu dvodnevne kopnene vježbe želeći pokazati svoju moć dok napetosti rastu između Teherana i Zapada zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

Iranski mediji javljaju kako se radi o manjim vježbama u južnom Iranu.

Sjedinjene Države i Izrael ne isključuju vojni udar protiv Irana ukoliko se spor ne riješi diplomatski. Iran tvrdi kako je njegov nuklearni program isključivo miroljubiv i da nije usmjeren na razvoj oružja kako sumnja Zapad.

Iran je upozorava kako će njegov odgovor na bilo kakav udar biti "bolan", prijeteći napadom na Izrael i američke baze u Perzijskom zaljevu te zatvaranjem Hormuškog tjesnaca ključnog za transport nafte.

Sila - naše jedino jamstvo mira

ArhivaArhivaSila je Izraelu jedino jamstvo mira i jedina obrana, rekao je u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanyahu komentirajući pozive službenog Teherana na rušenje Izraela te krvave događaje u regiji.

"Zadnjih smo dana čuli komentare Irana o rušenju Izraela, vidjeli smo da sirijska vojska čini pokolj nad vlastitim narodom te svjedočili drugim krvavim izgredima u regiji", rekao je premijer otvarajući sjednicu vlade.

Netanyahu je aludirao na izjavu iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija koji je u petak Izrael nazvao "zloćudnim tumorom što treba uz Božju pomoć biti uklonjen". Komentirao je i pokolj 230 prosvjednika u sirijskome gradu Homsu koje su ubili vojnici sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

"U takvoj regiji, jedino sila omogućuje da sigurnost i mir prežive", rekao je premijer te zaključio da Izrael "mora nastaviti razvijati vojne, gospodarske i socijalne sposobnosti koje su Izraelu jedino jamstvo mira i jedina obrana".

Izraelski dužnosnici često spominju mogući preventivni vojni napad na iranska nuklearna postrojenja za koja sumnjaju da prikrivaju razvoj nuklearnog oružja pod krinkom civilnog programa, a što Iran niječe.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika