06.02.2012. / 13:38

Autor: Nacional.hr

Bankarski 'deal'

HNB daje 700 milijuna eura za spas kreditnog rejtinga

HNB će svoj obol dati kroz smanjenje deviznih potraživanja i oslobađanje novca nužnog za financiranje države. Naime, time će se stvoriti preduvjeti za zaduživanje vani, a domaće tržište ostaviti za građane i tvrtke

Slavko LinićSlavko LinićHrvatski kreditni rejting nalazi se tek korak od 'smeća', kako to kreditne agencije vole zvati. No, najavljene smjernice za izradu proračuna i rezovi u potrošnji poslali su pozitivan signal prema agencijama, ali i inozemnim financijskim institucijama.

Dodatni pozitivni signal mogao bi poslati dogovor guvernera Željka Rohatinskog, ministra financija Slavka Linića i vodećih banaka u državi, a koji je vrijedan 1,7 milijardi eura.

Kako piše Poslovni dnevnik, oko milijardu eura država bi pribavila na inozemnom tržištu čime bi se rasteretio domaći financijski sustav. Kod kuće bi pak najveće banke osigurale dodatnih 700 milijuna eura ukoliko se za njima pokaže potreba.

HNB će svoj obol dati kroz smanjenje deviznih potraživanja i oslobađanje novca nužnog za financiranje države. Naime, time će se stvoriti preduvjeti za zaduživanje vani, a domaće tržište ostaviti za građane i tvrtke.

Osiguravanjem stabilnog tečaja, dovoljne devizne rezerve i cijene zaduživanja, Hrvatska šalje jasnu poruku MMF-u i rejting agencijama da je sposobna držati svoje financije pod kontrolom.

I uz štednju u proračunu, državi će do kraja godine trebati otprilike 18 milijardi kuna ili 2,3 milijarde eura. Dio novca nabaviti će se kroz aukciju trezorskih zapisa, dok bi se drugi dio trebao nabaviti izdavanjem obveznica na japanskom tržištu.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
27/1/12

kurt, 06.02.12. 14:50

treba financirat državni proračun tako da bitange iz državnih službi mogu dijelit regres


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 06.02.12. 15:47

da kreditni rejting nam je najvažnija stvar u životu. Prije dvije godine banke su propale jer su upravo vjerovale glupanima koji su davali kredtni rejting na junk bonds.

Što se mene tiće, dao Bog da svi kreditni rejtinzi propali, i dao Bog da svi bankarski špekulatni propali pa da ih ljudi proganjaju kao 1789. Da li ,mi živimo za napredak čovječanstva ili za neke bezvezne bankarske šeme. Linić samo sere o nekom proračunu ništa ne zna reči o radu i stvaranju. Ta budla i ne zna da postoji rad i stvaranje.


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.02.12. 17:54

Ako sam dobro zbrojio, plan je raspolagati sa novih 3,4 milijarde eura.

Nastavak politike zaduživanja koja nas je i dovela do današnje situacije, a Milanović kaže nema rezova (osim seljacima???) pa me zanima kojim potezima misle izbjeći grčki sindrom?

I mi imamo otoka za prodati, kao i Grci, ali za razliku od Grčke mi nismo u eurozoni da bi nam priskakali i otpisivali dugove, pa će biti zanimljivo tražiti detalje po kojima je ova vlada drugačija od prethodne. Osim po povećanju broja ministarstava i mjenjanju njihovih naziva?!


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 06.02.12. 18:18

Nikada nisam bio nasilik i nikada nisam stvari riješavao nasilno. U zadnjih 15 godina, nakupilo mi se "kamenca" i bez imalo grižnje savijesti bi doslovno smaknuo jedno 500 ratnih profitera ( Goli Otok ) jer mi se čini da je bolje njih žrtvovati nego da se za njih žrtvuje 4.000.000 ljudi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika