10.02.2012. / 17:09

Autor: Hina

Potpisano pismo namjere za pokretanje HRT3

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i šest nacionalnih institucija i udruga potpisali su danas pismo namjere o suradnji u osmišljavanju programa u sklopu specijaliziranoga televizijskog kanala radnog naziva HTV3 na kojem će se prikazivati sadržaji vezani uz kulturu, obrazovanje i znanost.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaHrvatska radiotelevizija (HRT) i šest nacionalnih institucija i udruga potpisali su danas pismo namjere o suradnji u osmišljavanju programa u sklopu specijaliziranoga televizijskog kanala radnog naziva HTV3 na kojem će se prikazivati sadržaji vezani uz kulturu, obrazovanje i znanost.

Udruge i institucije, a riječ je o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), Sveučilištu u Zagrebu, Matici hrvatskoj, Društvu hrvatskih književnika, Institutu hrvatske glazbe te Koordinaciji za medije hrvatskoga društva producenata i društva hrvatskih filmskih redatelja, zajedno s HRT-om surađivat će na programima i sadržajima napravljenim u nezavisnoj produkciji te u zajedničkom osmišljavanju i kreativnoj potpori sadržaja u produkciji HTV-a.

Predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac rekao je kako je želja kuće da hrvatskoj javnosti ponudi program koji će zadovoljiti "javnu funkciju HRT-a".

"U sinergiji svih ovih institucija, nadam se da ćemo stvoriti dobar proizvod na korist hrvatskih građana te da ćemo biti u vrhu europskih javnih televizija", istaknuo je Popovac.

Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić naglasio je kako je inicijativa stigla u pravi trenutak te da sad "više nemaju alibi govoriti da je estradizacija obuhvatila medijski prostor". Izrazio je nadu da će tim programom Hrvatska očuvati svoj nacionalni i kulturni identitet ulaskom u Europsku uniju.

Sinergija je ono što tom projektu može dati dodatnu vrijednost, rekao je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić. Time se otvara prilika da najrelevantnije hrvatske kulturne, znanstvene i obrazovne institucije u suradnji s HRT-om naprave ono što se od njih očekuje, naglasio je i dodao da su potrebna djela, a ne riječi.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš istaknuo je kako tek sada počinje pravi posao te da je Sveučilište spremno pomoći u svakom pogledu. Pozvao je i druge visokoškolske institucije da se pridruže tom projektu.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, predsjednik Instituta hrvatske glazbe Goran Končar i predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Antonio Nuić također su poduprli predstavljeni projekt i izrazili zadovoljstvo zbog njegova pokretanja.

Tijekom ove godine sve potpisnice pisma namjere obavit će potrebne pripreme kako bi se do kraja godine eksperimentalno, a početkom novog ugovornog razdoblja i službeno pokrenuo specijalizirani televizijski program koji bi se emitirao na televizijskom kanalu HTV3 kao program koji bi se osmišljavao i stvarao u bliskoj suradnji HRT-a i institucija i udruga supotpisnica pisma namjere.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
30/6/09

jebivjetar, 11.02.12. 09:59

Kad čujem riječ "kultura" mašim se pištolja ! HDZ mi je zgadio i "kulturu" i "poštenje". A i Crkva je zaglibila u kapitalu i materijalizmu. Danas je lakše opljačkati, zapaliti i ubiti nego biti pošten. Zaželjeli smo se "trulog" socijalizma.


registracija
29/4/09

florenz, 11.02.12. 15:27

A koliko će nas to (kao gledatelje) koštati? O tome ni riječi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika