16.02.2012. / 18:33

Autor: Hina

Slovenska vlada priprema štedljivi proračun

Slovenska vlada uskladit će rebalans državnog proračuna za ovu godinu do kraja ožujka, a cilj je da ga parlament prihvati na svom travanjskom zasjedanju, izjavio je u četvrtak slovenski ministar financija Janez Šuštaršič.

Janez JanšaJanez JanšaSlovenska vlada uskladit će rebalans državnog proračuna za ovu godinu do kraja ožujka, a cilj je da ga parlament prihvati na svom travanjskom zasjedanju, izjavio je u četvrtak slovenski ministar financija Janez Šuštaršič.

"Vladu idućih tjedana čekaju rasprave o tome gdje izvesti uštede i u kolikim iznosima", dodao je Šušteršič na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Gornja dopuštena granica proračunskih rashoda u ovoj godini trebala bi biti poznata početkom idućeg mjeseca, dodao je.

Prema ranijim najavama nove slovenske vlade, koja je kao svoj glavni cilj postavila finacijsku stabilizaciju i štednju radi izlaska iz krize, proračun za ovu godinu rebalansom bi trebalo smanjiti za 800 milijuna eura u odnosu na prošlogodišnji, a javnu potrošnju smanjiti za 10 posto, što neki ekonomisti ocjenjuju upitnim bez otpuštanja ili smanjivanja plaća u nabujalom javnom sektoru.

Cilj takvih mjera štednje, za koje predsjednik vlade Janez Janša tvrdi da nisu preradikalne u odnosu na neke druge zemlje koje su ih poduzele radi izlaska iz krize, jest smanjenje proračunskog deficita na 3,5 posto u ovoj godini.

Uz to, nova vlada želi rebalansom uskladiti potrošnju očekivanom smanjenju proračunskih prihoda zbog minimalne stope rasta koja se očekuje u ovoj godini, a proračun ne može financirati novim zaduživanjem uz neodrživo visoke kamate nakon što su Sloveniji međunarodne agencije zadnjih mjeseci višestruko smanjile kreditni rejting.

Bivši ministar financija Franci Križanič nedavno je proračunski deficit Slovenije za 2011. procijenio na 1,650 milijardi eura, odnosno 4,6 posto BDP-a, a postao je vrlo upitan zbog nemogućnoisti daljnjeg zaduživanja na međunarodnom financijskom tržištu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika