01.03.2012. / 13:00

Autor: Nacional.hr

Polančec:

HDZ jednoglasno amenovao ugovor o Ini

Polančec je kazao da je stranka i inače raspravljala o važnim političkim pitanjima prije nego što su ona došla na vladu. Pritom niti jedna odluka nije bila suprotna stavu predsjednika stranke, ustvrdio je Polančec, dodajući da je mišljenje šefa stranke bilo "obvezujuće za sve"

Photo: Marko Lukunić/PIXSELL Photo: Marko Lukunić/PIXSELL

Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno je, nakon kratke rasprave, prihvatilo promjene međudioničarskog ugovora u Ini prema kojemu je upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji preuzeo mađarski MOL, kazao je bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, svjedočeći na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Na sastanku je, kaže, bilo cijelo predsjedništvo HDZ-a, a Sanader je dao uvod u kojem je pojasnio nužnost promjene međudioničarskog ugovora, s obzirom na promijenjenu vlasničku strukturu.

Polančec je nakon toga održao prezentaciju u kojoj je iznio kronologiju pregovora i dileme na koje je trebalo odgovoriti.

"Potom je vođena rasprava koja nije bila posebno duga", kazao je ističući da je jedino tadašnji ministar Ivan Šuker, iako nije govorio suprotno onome što je zaključeno na užem kabinetu vlade, postavio pitanje na koji će se način takva odluka predstaviti javnosti.

"Nakon što je Sanader iznio zaključke, nije bilo daljnje rasprave, pristupilo se glasovanju i donesena je jednoglasna odluka", prisjetio se Polančec koji je u predsjedništvu HDZ-a bio od 2007. do izbacivanja iz stranke 2010.

Pojasnio je da je prema dogovoru mađarska strana postavljala predsjednika uprave, a imala je i većinu članova u nadzornom odboru koji, međutim, strateške odluke nije mogao donositi bez glasova troje vladinih predstavnika.

Predsjedništvo HDZ-a tada je zaključilo i da se ide u pregovore o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja.

Polančec je kazao da je stranka i inače raspravljala o važnim političkim pitanjima prije nego što su ona došla na vladu. Pritom niti jedna odluka nije bila suprotna stavu predsjednika stranke, ustvrdio je Polančec, dodajući da je mišljenje šefa stranke bilo "obvezujuće za sve".

"Tu idem i sam protiv sebe, ali moram to reći da ne pamtim da je predsjedništvo stranke donijelo neku odluku suprotnu predsjednikovoj", rekao je Polančec, svjedočeći na suđenju bivšem premijeru kojega se tereti da je primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u omogućio upravljačka prava u Ini.

J. Kosor prodala braniteljske dionice Ine po nalogu Sanadera

Polančec je ustvrdio da je Sanader svojoj bivšoj zamjenici i sadašnjoj predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor naredio da proda Inine dionice kojima je raspolagao Fond hrvatskih branitelja kojemu je u to vrijeme bila na čelu.

Polančec tvrdi da mu je to, nakon što je pušten iz istražnog zatvora, ispričala upravo Jadranka Kosor kada je preko posrednika iz HDZ-a Polančecu predložila sastanak.

Sastanak se po Polančecovim riječima dogodio u rujnu 2010. nakon što je pušten iz Remetinca odakle je stranačkom vodstvu "revoltiran" poslao nekoliko pisama.

"Pitala me kako mi može pomoći. Ponovio sam da naprave press konferenciju i očituju se o odlukama koje smo zajedno donosili, a zbog kojih ja imam kaznene progone", kazao je Polančec koji je u to vrijeme bio osumnjičen ili optužen u nizu slučajeva, među kojima je bila i afera Ina-MOL.

Polančec tvrdi da je od predsjednice HDZ-a tražio da dužnosnici te stranke stanu iza odluka koje su zajedno donosili, na što je ona navodno odgovorila da ni njoj nije bilo lako kada je morala donijeti odluku o prodaji sedam posto dionica Ine u vlasništvu Fonda branitelja, čemu se, među ostalim protivio član uprave Fonda general Đuro Dečak.

Na izravno pitanje suca Ivana Turudića želi li reći da je Jadranki Kosor bivši premijer Sanader naložio da proda Inine dionice Polančec je kazao da je to točno.

Ustvrdio je i da je tadašnja najbliža Sanaderova suradnica bila i na nekoliko sastanaka s predstavnicima MOL-a o promjeni međudioničarskog ugovora o Ini na kojima su kao članovi vlade nazočili i ministri Ivan Šuker te Marina Matulović Dropulić.

Polančec je kazao i da je optuženi Sanader bio sklon ideji da predstavnici MOL-a imaju većinu u nadzornom odboru.

"Moj dojam je bio da tim prijedlogom nije bio iznenađen ili začuđen. Kazao je da postoje argumenti za i protiv, ali iz njegovih riječi je proizašlo da je njemu takva ideja prihvatljiva. Rekao je i da ćemo sazvati sastanak na užem kabinetu i o tome razgovarati", kazao je Polančec, od čijeg je kaznenog progona u ovom slučaju USKOK odustao prije podizanja optužnice.

Prilikom upisivanja njegovih riječi u zapisnik Polančec se porječkao sa sucem Turudićem koji je tvrdio da je danas govorio različito od iskaza u USKOK-u, što je Polančec opovrgao.

Šuker blokirao pregovore

Bivši Sanaderov suradnik kazao je kako su prvi zahtjev iza za razgovor MOL-a i INA-e oko revizije ugovora došli još 2007., i to od strane Zsolta Hernadija, kojeg se sumnjiči za davanje mita nekadašnjem premijeru, u zamjenu za upravljačka prava nad Inom.

"Sjećam se jednog sastanka iz travnja 2007. kada se govorilo o cijeni prirodnog plina, a tada su iz MOL-u rekli da će nam izaći ususret, ali da očekuju izmjenu upravljačkih prava jer je Vlada bila pala, ili je upravo trebala pasti ispod 50 posto dionica. Svake godine od 2005. godine bilo je po desetak sastanaka s predstavnicima MOL-a", kazao je Počančec, dodajući da tada MOL nije isticao da želi većinu u Nadzornom odboru, ali je tražio izmjenu sastava, odnosno drugi omjer snaga. "Takve zahtjeve je najčešće postavljao gospodin Zsolt Hernady", kaže Polančec.

Na upit suca Ivana Turudića kada je MOL dobio kontrolu nad INA-om, Polančec je kazao kako je početkom 2008. godine mađarska kompanija pokrenula dobrovoljnu javnu ponudu, omogućivši svim dotadašnjim vlasnicima dionica da ih prodaju po cijeni od oko 2.800 kuna. "Ključni moment je kada je Fond hrvatskih branitelja prodao svojih sedam posto dionica. Tada je prvi put MOL imao više dionica od Hrvatske", kazao je Polančec, dodajući kako je on osobno bio zadužen za javnu ponudu dionica INA-e na burzi, kao i za pregovore o uvjetima prodaje sedam posto dionica zaposlenicima INA-e.

Polančec je kazao kako je pokretanje pregovora s Mađarima došlo na njihovu inicijativu, i to zbog izmjene vlasničke strukture.

"Članak 7 propisuje da onaj tko ima više od 25 posto, a manje od 50 ima pravo na dva člana NO, a onaj tko ima više od 50 ima pravo na imenovanje 4 člana NO. U desetom mjesecu 2008. istjecao je lock up period u kojem MOL nije mogao raspolagati dionicama INA-e bez suglasnosti Vlade. Nakon tog perioda, MOL je mogao prodavati i raspolagati dionicama INA-e po svojoj volji", izjavio je bivši potpredsjednik Vlade.

Upitan da li je u ugovoru iz 2003. bila propisana nužna promjena istog, Polančec je odgovorio kako je u njemu pisalo upravo suprotno, ali da je isto tako da je taj članak bio u koliziji s člankom sedam.

"Postoji članak koji kaže da ne treba mijenjati ugovor dok Vlada ima 25 plus jednu dionicu, ali iščitavanjem članka 7 i zato jer je isticao lock up period, moje stajalište je da je trebalo pokrenuti pregovore o promjeni ugovora", izjavio je.

MOL je, prema njegovim riječima, bio strateški partner u INA-i temeljem ugovora iz 2003., koji je s Vladom usuglašavao planove. Potvrdio je kako nikad nije provedena neovisna analiza je li MOL ispunio ulogu strateškog ulagatelja.

"No, kako smo zajednički djelovali kroz NO smatram da je zauzet stav da je MOL strateški partner i da je kao i Vlada izvršavao obaveze iz dioničarskog ugovora. MOL i Vlada u jednakoj su mjeri izvršili ili neizvršili svoje obveze prema ugovoru", kazao je.

Upitan od strane tužiteljice je li povjerenstvo, koje je 2008. osnovala Vlada, sa zadatkom da vodi pregovore s MOL-om, obavilo propisane zadatke, Polančec je odgovorio kako su održali tri do pet sastanaka, ali u krnjem sastavu. Za takvo stanje povjerenstva prokazao je bivšeg ministra Ivana Šukera, koji se odbijao pojavljivati na sastancima, premda mu je to bila dužnost prema zakonu. "Osnovni problem bila je činjenica da se moj kolega nije odazvao niti na jedan sastanak već je slao Dragića koji je bio ravnatelj uprave za gospodarstvo, nije bio čak ni državni tajnik. Jedini je ministar koji nije došao niti na jedno koordinaciju za gospodarstvo koje sam ja vodio", rekao je Polančec, dodajući da je zbog toga od tadašnjeg premijera Sanadera tražio da se to drugačije definira. "Rekao sam mu da Šuker ne dolazi ili da promijenimo način kako ćemo pregovarati s MOL-om", izjavio je, svjedočeći u procesu protiv bivšeg premijera.

Sanader mu je, kaže, odgovorio da je on izravno zadužen za pregovore i da ih treba nastaviti s ljudima koje ima na raspolaganju. "Izvještavat ćeš mene i uži kabinet Vlade i predsjedništvo stranke koje ionako oni donose ključne odluke", parafrazirao je Polančec Sanadera.

Istraga zbog sumnje da je bivši premijer od čelnika mađarske naftne kompanije Zsolta Hernadija uzeo 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini pokrenuta je lani u lipnju, dok je Sanader još bio u pritvoru u Austriji.

Dan nakon Polančeca najavljeno je svjedočenje bivšeg direktora austrijske Hypo banke Wolfganga Kulterera koji sredinom prosinca prošle godine nije došao svjedočiti, a pisano se ispričao da je sudski poziv dobio tek dva dana prije rasprave pa zbog kratkoće vremena nije mogao doći na zagrebački Županijski sud. Kultere je predložio da ga se ispita putem video-linka.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 01.03.12. 09:57

Polančec će otkriti ono šta sitnozubići neznaju:

Da je sve to priviđenje, glede njega, Drive and HDZ comp i da se sitnozubata stoka treba samo dobro naspavati kako bi to priviđenje maknula ispred očiju.

Još će spomenuti više puta: MICA POPAPALA


registracija
11/1/10

fluid, 01.03.12. 13:27

Ovo što Polančec sada iznosi su detalji.Javnosti nisu poznati detalji šta je tko rekao i šta je tko kome naredio.javnost zna vrlo jasnu činjenicu;sve je osmišljeno i urađeno uz blagoslov svih na vlasti.Čak i u oporbi.Svi su znali sve i nema nedužnoga u nastalim situacijama u kojima je sada Hrvatska na koljenima.Svi su krivi i odgovorni.Sanader i "sanaderići"iz okruženja,samo su se domogli veće dobiti od ostalih.U svakom slučaji "ONI"su svi profitirali manje-više.Oni koji su sve izgubili,i još uvijek gube,je narod.A kako je narod ovce,čobani biraju pašnjake i kretanja po pašnjacima.


registracija
24/2/12

forest, 02.03.12. 03:11

Grupa gradjana sa bossom opljackala drzavu – to je organizirani kriminal i kazna 40 godina zatvora, HDZ sa bossom Sanaderom opljackali drzavu – to je politicka odluka i nema kazne. Zanimljiva poruka narodu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika