09.03.2012. / 13:54

Autor: Nacional.hr

Iz HRT-a demantiraju: Nismo namjestili natječaj, odabrali smo povoljnije

Izbor skuplje ponude Ban Torus bilo bi ničim opravdano i protivno naporima racionalizacije troškova poslovanja HRT-a, ističu u demantiju

HRT-ova zgrada na prisavljuHRT-ova zgrada na prisavljuSa HRT-a su reagirali demantijem na tekstove koje su objavili Poslovni Dnevnik i Večernji list, a u kojima se navodi kako je javna televizija na javnom natječaju odabrala agenciju Atlas. Ističu kako optužbe koje su navedene u tekstu ne stoje.

"Naime, Hrvatska radiotelevizija nije namjestila javno nadmetanje za usluge hotelskog smještaja agenciji Atlas, kako se u članku i opremi teksta sugerira od strane agencije Ban Tours. Agencija Atlas odabrana je zbog činjenice da je ponudila najpovoljniju cijenu. Konkretno, ponuda agencije Ban Tours iznosila je 11.599.308,75 kuna, dok je ponuda agencije Atlas iznosila 10.785.883,00 kuna, iz čega je dakle jasno kako je ponuditelj kojega je HRT odabrao bio jeftiniji za 813.425,75 kuna", ističu u priopćenju odaslanom medijima.

Odabirom Atlasa, pojašnjavanju, HRT je uštedio iznos 813.425,75 kuna novca svojih pretplatnika. Neistinitim nazivaju optužbe kako je riječ o „gospodarskom kriminalu", i "novoj aferi na Prisavlju". Kako je kriterij odabira bila najpovoljnija cijena, smatraju da bi izbor skupljeg ponuditelja dao povoda ovakvim tvrdnjama.

"Što se tiče tvrdnji vlasnika Ban Toursa kako je HRT na natječaj pozvao samo dvije tvrtke a trebao je najmanje tri, HRT ističe kako je po Zakonu mogao odabrati i samo jednu, no unatoč tome pozvao je dvije te odabrao onu čija je ponuda bila povoljnija", naglašavaju.

Osvrnuli su se i na tvrdnje Markovića o tome da ponuda Atlasa ima nižu cijenu zbog prvog tromjesečja 2012., od kojeg usluge obuhvaćaju samo ožujak, radi čega su moguće manipulacije s cijenom u prva dva mjeseca. HRT pojašnjava da je troškovnik predmetnih usluga rađen po tromjesečjima, a u preostaloj dokumentaciji za nadmetanje jasno je bilo navedeno da je početak obavljanja usluge 1. ožujak 2012. Dakle, nisu moguće manipulacije s cijenom u prva dva mjeseca iz jednostavnog razloga što se cijena za prva dva mjeseca nije niti tražila. Općenito, izračun cijene poslovna je odluka svakog ponuditelja na koju HRT nema utjecaja, a razlika u cijeni između dobivenih ponuda za više od 800.000,00 kn nije nikako zanemariva.

"Izbor skuplje ponude Ban Torus bilo bi ničim opravdano i protivno naporima racionalizacije troškova poslovanja HRT-a. Činjenica da je Ban Tours prisutan na HRT-u proteklih 10 godina kao pružatelj predmetnih usluga ne obvezuje HRT na nastavak suradnje po znatno skupljim cijenama u odnosu na drugu dobivenu ponudu", dodaju.

Na koncu, uzevši u obzir da je odabrana agencija s najnižom cijenom, ne može se eksplicitno tvrditi kako je natječaj bio namješten ukoliko ne postoji rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave koje bi na to ukazivalo. HRT stoga poziva sva nadležna tijela neka provjere sve detalje vezane uz postupak provedbe ovog natječaja, te još jednom odbacuje netočne i zlonamjerne tvrdnje koje su iznesene.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 09.03.12. 16:03

To što je Atlas u vlasništvu Adriatca.net-a,koja je do bankrota bila u vlasništvu Josipovićeva prijatelja Vojkovića,zatim u vlasništvu Josipovićevih prijatelja Pavića i Todorića,nema vjerojatno nikakve veze.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika