24.03.2012. / 22:16

Autor: Hina

Bivša tužiteljica tužila Janšu za klevetu

Protiv slovenskog premijera Janeza Janše, ali i protiv njegova odvjetnika, podnijeta je privatna tužba u kojoj se tereti za lažnu prijavu i klevete na račun bivše više državne tužiteljice Branke Zobec Hrastar, potvrdio je u subotu odvjetnik Franci Matoz koji sadašnjeg predsjednika vlade brani i u korupcijskoj aferi Patria pred prvostupanjskim sudom u Ljubljani.

Janez JanšaJanez JanšaProtiv slovenskog premijera Janeza Janše, ali i protiv njegova odvjetnika, podnijeta je privatna tužba u kojoj se tereti za lažnu prijavu i klevete na račun bivše više državne tužiteljice Branke Zobec Hrastar, potvrdio je u subotu odvjetnik Franci Matoz koji sadašnjeg predsjednika vlade brani i u korupcijskoj aferi Patria pred prvostupanjskim sudom u Ljubljani.

Janša je prošle godine tužiteljicu Hrastar prijavio zbog navodne zloporabe položaja i krivotvorenja dokaza koji se protiv njega i suoptuženih koriste u aferi Patria, ali je prijava bila odbijena.

Bivša tužiteljica koja je u međuvremenu otvorila privatnu odvjetničku praksu, ne dočekavši otvaranje procesa, svoj je neočekivanu ostavku pred samo suđenje obrazlagala time što ju "država nije zaštitila" od izjava visokog političara koji optužni prijedlog naziva političkim konstruktom koji se temelji na nizu nepovezanih indicija u kojemu je glavni dokaz krivotvoren.

Riječ je o elektronskom pismu napisanom 8. rujna 2005., a adresiranom na predstavnika Patrije u Austriji Hansa Wolfganga Riedela, u kojemu se navodi da "posao još mora odobriti Janša". Istražitelji su pismo našli u računalu supruge Ivana Črnkoviča, direktora tvrtke Rotis koja je kasnije bila izabrana kao posrednik u poslu s finskim proizvođačem oklopnih vozila.

Črnkovič je jedan od suoptuženih u procesu, a radio je kao logističar slovenske vojske u vrijeme kad je početkom devedesetih Janša bio ministar obrane.

No, pokazalo se da pismo u kojemu se spominje njegova veza s Janšom Riedlu nije bilo poslano, a Črnkovičeva supruga na suđenju se Janši ispričala za nastalu neugodnost.

Janšin odvjetnik Matoz potvrdio je u subotu da je bivša državna odvjetnica protiv njega kao odvjetnika, ali i sadašnjeg premijera, podnijela tužbu u kojemu se terete za lažnu prijavu i za klevetu.

Matoz međutim i dalje tvrdi da njegove i Janšine izjave o "izmišljenom dokazu i krivotvorenom dokumentu", koji je u ljubljansko procesu Patria Hrastar upotrijebila kao glavni dokaz, stoje i da su zato imali osnove da je prijave za zloporabu položaja.

Bivša tužiteljica je u optužnici neodaslano elektronsko pismo navela kao dokaz da je Janša bio upoznat s time da će "Rotis" biti odabran kao posrednik i da je pratio cijeli postupak, iako je policija u zapisniku o istrazi zabilježila da pismo nikad nije bilo poslano, ustvrdio je Janšin odvjetnik Matoz.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.03.12. 23:23

Po obrazovanju profesor ONO i DSZ, Janez Jansa je jedan od mnogih ONO i DSZ politicara u zemljama bivse juge, Milan Bandic, HDZov ministar branitelja, ili Mrsic covjek na kljucnom mjestu u Podravci.
ONO i DSZ moj omiljeni predmet, osnovna, srednja, i faks, neizostavno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika