Objavljeno u Nacionalu br. 855, 2012-04-03

Autor: Dragan Đurić

Seks spasio Sarkozyja od Strauss-Kahna

Francuski predsjednički izbori krajem travnja neće donijeti nimalo uzbuđenja: Sarkozy je popravio rejting nakon uhićenja ubojice u Toulouseu, a glavnog protivnika uništile su seksualne afere

Strauss-Kahn sa suprugom Anne Sinclair, koja ga je ostavila zbog skandalaStrauss-Kahn sa suprugom Anne Sinclair, koja ga je ostavila zbog skandalaNakon što je ispred židovske škole u Toulouseu pomahnitali ubojica 16. ožujka ubio troje djece u dobi od 3 do 10 godina i njihova 30-godišnjeg rabina, a francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pohitao na mjesto zločina i naredio minutu šutnje u svim francuskim školama, popravio se Sarkozyjev rejting uoči skorašnjih predsjedničkih izbora u Francuskoj, koji se održavaju potkraj travnja. Kasnija likvidacija ubojice Mohameda Meraha, kojega su locirali i eliminirali francuski specijalci, još je više umanjila šanse njegovu glavnom protukandidatu, socijalistu Françoisu Hollandeu. A Hollande je u kandidacijskom stolcu zamijenio proskribiranog i osramoćenog bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Strauss-Kahna.


Baš u trenutku kad su ankete pokazivale da Sarkozyjeva odlučnost, znana i prije njegova prvog predsjedničkog mandata, iz razdoblja kad je bio ministar unutarnjih poslova, više nije dovoljna da osokoli recesijom osiromašene i obeshrabrene francuske birače, tragičan događaj u Toulouseu donio je obrat na političkoj pozornici i označio važnu promjenu u trenutačnom raspoloženju biračkog tijela. Glasovi Francuza opet su se počeli slijevati u Sarkozyjevu košaru.

Poslije ove teške tragedije koja je pogodila Francusku otvorilo se pitanje bi li, u takvim okolnostima, bolje prošao prethodno eliminirani Sarkozyjev puno ozbiljniji, a dugo pripremani protukandidat. Za njega je dio francuske javnosti i dalje uvjeren da mu je smišljeno podmetnuta seksualna afera. Riječ je upravo o 62-godišnjem Dominiqueu Strauss-Kahnu, "nestašnom" bivšem direktoru MMF-a, koji je morao uzmaknuti pod pritiskom niza seksualnih skandala. Bio je na čelu te međunarodne financijske institucije od kraja 2007. pa sve do 19. svibnja 2011. kad je u američkom pritvoru morao podnijeti ostavku. Učinio je to četiri dana nakon što je bio uhićen na međunarodnom aerodromu u New Yorku pod optužbom za silovanje sobarice u "Sofitelu", newyorškom hotelu s pet zvjezdica.

Strauss-Kahn tako je uspio sam sebe eliminirati iz predsjedničke utrke u Francuskoj i prije nego što je formalno obznanio vlastitu kandidaturu. Ugrozila ga je ljudska slabost - opsjednutost seksom koju nije uspijevao sakriti od očiju javnosti. Šefica desničarske Nacionalne fronte Marine Le Pen, koja je na liderskoj poziciji zamijenila svog poznatog oca, odmah nakon objavljivanja informacije o njegovu uhićenju 14. svibnja prošle godine promptno je najavila što slijedi: "Optužbe označavaju kraj njegove predizborne kampanje za predsjednika, a vjerojatno će navesti MMF da ga zamoli da ode s dužnosti." To se i dogodilo.

Pokazuje se da je ta vrsta slabosti, koja je vremešnom Strauss-Kahnu pribavila i znakoviti nadimak - "vrući zec", ne samo nedolična za javne osobe, nego i uništava ljude koji naume ozbiljno se baviti politikom. Danas, kad mu, uz već priznati "oralni seks" sa sobaricom u newyorškom hotelu, prijeti i mnogo šira optužba - da je bio uključen u međunarodni lanac prostitucije, za što mu iz prikrajka prijeti i eventualna presuda na 20 godina zatvora, i na zabrinutom licu Dominiquea Strauss-Kahna postaju sve vidljivi znakovi neprospavanih noći. Njegov nekoć nasmijani lik danas je obilježen strahom od mogućih posljedica. Od njega je, kako kažu kuloarske glasine, digla ruke i njegova 63-godišnja supruga Anne Sinclair, nekadašnja bogata francuska udavača. Njezinoj obitelji i danas nestašni Strauss-Kahn navodno duguje svoje nemalo bogatstvo. Supruga ga je branila od optužbi newyorške sobarice. Stala je u njegovu zaštitu i kad ga je potom francuska novinarka i književnica Tristane Banon također optužila za seksualno napastovanje.

Banon ga je u srpnju prošle godine optužila za pokušaj silovanja daleke 2003. godine. Kako je tvrdila, seksualno ju je napao kad ga je došla intervjuirati u njegov stan u Parizu za tadašnju svoju knjigu u pripremi. Prizore njegova seksualnog nasrtaja prvi je put opisivala u jednoj televizijskoj emisiji još 2007. I tada, kao i lani, Anne Sinclair je stala iza svog supruga. No i njezinoj strpljivosti došao je kraj kad su protiv Strauss-Kahna iskrsnule i optužbe da je bio klijent prostitucijskog lanca preko kojeg su dolazile "skupe" djevojke iz Pariza i Lillea čak u Washington.

On je u glavnom gradu Amerike zajedno s bogatom suprugom raspolagao u elitnom dijelu Washingtona ladanjskom kućom vrijednom oko 5 milijuna dolara. Kad su oglasili njenu prodaju, tražili su najprije 5,2 milijuna, a poslije su cijenu spustili na 4,7 milijuna dolara, što je bilo razumljivo u uvjetima dramatičnog pada cijena na američkom tržištu nekretnina. Jesu li i kroz tu kuću prolazile naručene skupe dame iz Francuske, zasad široj javnosti nije poznato. Ali takva je opcija Strauss-Kahnu mogla biti vrlo privlačna, jer je riječ o atraktivnoj velikoj kući od 670 četvornih metara s tri spavaće sobe, velikom kuhinjom i vanjskim bazenom u zidom ograđenom velikom travnatom dvorištu.
Dok njegovi prijatelji tvrde da je Strauss-Kahn danas u dubokoj depresiji, da ništa ne radi, da je izgrizao nokte do krvi, u javnost su počeli izlaziti na vidjelo pojedinosti iz najnovije afere. Policija navodno tvrdi da ima snimljene razgovore Strauss-Kahna s Béatrice Legrain, bivšom prostitutkom koja služi kaznu u Belgiji zbog svodništva.

S njom se bivši direktor MMF-a navodno susreo na kolektivnoj zabavi "iza ljubičaste zavjese" u jednom pariškom hotelu. Mounia, druga prostitutka, navodno je policiji ispričala da su joj uredno platili za seks sa Strauss-Kahnom, također u jednom pariškom hotelu. Ona, doduše, nije optužila svog klijenta za silovanje. "Nije me silovao, ali dobijete dojam da voli grublji seks", citirane su riječi iz njezine navodne izjave francuskoj policiji.
Unatoč svim ovim novim otkrićima, i dalje u javnosti postoje kalkulacije da je Strauss-Kahn žrtva vješto smišljene namještaljke. Prvi je to nagovijestio još potkraj prošle godine Edward Jay Epstein, novinarski veteran iz New Yorka poznat i po neobičnim istraživanjima "teorija zavjere" u vezi s ubojstvom američkog predsjednika Johna Kennedyja. On je za New York Review of Books rekonstruirao događaje od 14. svibnja prošle godine u newyorškom hotelu "Sofitel". Odmah je reagirao UMP, stranka francuskog predsjednika Sarkozyja, prepoznavši u njoj "manipulaciju", a francuski ministar unutarnjih poslova optužbe o navodnom podmetanju Strauss-Kahnu nazvao je "čistom maštom". U svojoj kasnijoj izjavi Epstein je rekao da ne želi govoriti o političkoj zavjeri, ali je naglasio da je uvjeren kako je netko preko newyorškog hotela htio omesti predsjedničku kandidaturu Strauss-Kahna. Strauss-Kahnov newyorški odvjetnik William Taylor u svojoj je prošlogodišnjoj ocjeni bio nešto suzdržaniji. Rekao je da je njegov klijent bio "cilj svjesnih nastojanja" da se "uništi njegova politička moć".

Dosad je nedvojbeno utvrđeno da je Strauss-Kahn 14. svibnja prošle godine imao oralni seks sa sobaricom Hafissato Daillo. Dok su njegovi odvjetnici tvrdili da se to dogodilo uz obostrani pristanak, a tužiteljstvo u New Yorku odustalo od tužbe zbog nevjerodostojnosti svjedokinje i njezinih proturječnih izjava, 32-godišnja sobarica ga je u privatnoj tužbi ipak optužila za pokušaj silovanja i seksualno zlostavljanje. Dok je u ovom trenutku neizvjesno kako će završiti taj njegov seksualni skandal, kao i ovi ostali koji su se u međuvremenu nanizali, jasno je da i sam nagovještaj da je bio njihov sudionik vodi u sigurnu "političku smrt". Dominique Strauss-Kahn je nakon odustajanja američkog tužiteljstva od podizanja optužnice u slučaju "Sofitel" na trenutak pomislio da je moguć njegov povratak na političku pozornicu. U ozračju novih istraga o njegovu sudioništvu u međunarodnom lancu prostitucije sad su i te njegove nade definitivno potonule.

Neugodnost te vrste javne batine ne tako davno osjetio ije njegov kolega iz susjedne Italije, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi. Seksualni skandali u žarištu zanimanja talijanske javnosti uništili su i njegovu političku karijeru. Premda su u Berlusconijevu slučaju afere bile obilježene i sumnjama za korupciju, u završnici je pao u skandalu povezanom s prostitucijom i orgijama u njegovim rezidencijama. Podsjećanja radi, ta vrsta skandala s Berlusconijem počela je u svibnju 2009. kad je, tada 74-godišnji talijanski premijer bio optužen za odnose s maloljetnim prostitutkama i zlouporabu ovlasti.

Afera koja je dobila ime po maloljetnoj 17-godišnjoj prostitutki iz Maroka "Ruby", a iskrsnula je kad je na njegovu osobnu intervenciju Marokanka izbjegla odlazak u zatvor zbog krađe. Suočavajući se sa svim svojim aferama, što zbog utaje poreza, što zbog korupcije, što zbog veza s prostitucijom, Berlusconi je još početkom 2010. u svoju obranu izrekao niz zanimljivih opaski. Od toga da je u "Italiji popularno sprečavati državne dužnosnike koji rade dobro", napominjući da suci progone "prvog talijanskog poreznog obveznika" (tj. njega samoga), najefikasnijeg državnog službenika (opet njega), "a svaki mu se put dokaže nevinost". Kako god bilo, Berlusconi se, silom prilika, već povukao iz političkog života Italije, a identična je sudbina namijenjena i političkim ambicijama Dominiquea Strauss-Kahna u susjednoj Francuskoj, neovisno o tome kakav će biti konačan ishod svih njegovih seksualnih skandala - sa sudskom presudom ili bez nje.

Vezane vijesti

Strauss-Kahn tuži Diallo i traži milijun dolara

Strauss-Kahn tuži Diallo i traži milijun dolara

Dominique Strauss-Kahn podnio je tužbu zbog lažnih izjava, klevete i zlouporabe pravosuđa protiv gvinejske sobarice Nafissatou Diallo koja ga je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika