Objavljeno u Nacionalu br. 855, 2012-04-03

Autor: Robert Bajruši

Nova Dodikova provokacija

U Banja Luci podnesene bizarne optužnice protiv hrvatskih generala za zločine u Lori i Zadru

Premda nije bilo službenih reakcija, hrvatski politički vrh izrazito je nezadovoljan najnovijim zaoštravanjem političkih odnosa koje dolazi iz Republike Srpske. Povod je prošlotjedna - u ovdašnjim medijima de facto prešućena - akcija protiv sedam hrvatskih državljana, a u organizaciji ekipe koju kontrolira Milorad Dodik, ispričao je za Nacional jedan od vodećih hrvatskih diplomata. Ovdašnji politički vrh ostao je potpuno zatečen kada je u petak, 30. ožujka, stigla informacija prema kojoj je Centar javne bezbjednosti iz Banja Luke podnio Tužilaštvu BiH prijave protiv sedmero hrvatskih političara i visokih časnika.

Svi oni osumnjičeni su da su od 3. travnja 1992. godine do 14. svibnja 1992. po zapovjednoj odgovornosti počinili zločine tijekom borbenih djelovanja na području Kupresa. Navodno je u tom razdoblju ubijeno 19 srpskih civila i 20 pripadnika Teritorijalne obrane, a 18 Srba je odvedeno u logore na području Hercegovine i Hrvatske. Na prvom mjestu nalazi se Božo Rajić, bivši predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine, kojega u Banja Luci sumnjiče za organiziranje likvidacije srpskih civila na Kupresu. Uz Rajića, za zločine nad Srbima osumnjičeni su i Željko Glasnović, general HVO-a, i bivši zapovijednik Zbornog područja Tomislavgrad, te umirovljeni general Milenko Filipović, bivši zapovijednik elitne vojne postrojbe "Zrinski".

U izvješću podnesenom Tužiteljstvu BiH su i Ivo Čičak, ratni pripadnik Hrvatskog vijeća obrane iz Kupresa, Dragan Matić, zapovijednik zatvora u Ljubuškom i zapovijednik HVO-a, Marko Vila, nekadašnji zapovijednik Operativnog stožera paravojnih formacija HDZ-a općina Kupres te osumnjičeni čije je prezime Bošković. Zanimljiv dio optužnice iz Republike Srpske odnosi se na Hrvatsku. Prema podacima kojima je u nedjelju raspolagao hrvatski državni vrh, Rajić, Filipović, Glasnović i ostali osumnjičeni su i za zločine koji su nad zarobljenim Srbima počinjeni u nekadašnjem logoru "Lora", ali i bivšoj vojarni JNA u Zadru.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika