20.04.2012. / 13:47

Autor: Hina

Fuele: BiH se mora pripremiti za ulazak Hrvatske u EU

Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele izjavio je u petak kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju ne bi trebao stvoriti problem na njezinim granicama s Bosnom i Hercegovinom ukoliko sve strane dobro pripreme zakonsku, administrativnu i fizičku infrastruktutu.

Štefan FüleŠtefan FülePovjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele izjavio je u petak kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju ne bi trebao stvoriti problem na njezinim granicama s Bosnom i Hercegovinom ukoliko sve strane dobro pripreme zakonsku, administrativnu i fizičku infrastruktutu.

U intervjuu što ga je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz", Fuele je istakuo kako je na BiH obveza poduzimanja svih mjera koje su nužne kako bi ta zemlja i nakon 1. srpnja 2013. godine mogla nastaviti izvoz svojih prehrambenih prizvoda u EU.

"BiH će morati hitno poduzeti sve potrebne mjere kako bi se nadogradila struktura proljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i osigurala učinkovita provedba politike sigurnosti hrane sukladno zakonodavstvu EU", kazao je je europski povjerenik.

Pojasnio je kako u odnosu na režim prelaska granice s Hrvatskom za građane BiH neće biti posebnih promjena, jer režim vizne liberalizacije za tu zemlju ostaje na snazi i samo ga treba provoditi.

Komentirajući izglede BiH da dobije status kandidata za članstvo u EU, Fuele je kazao kako to neće biti moguće prije provedbe jasno postavljenih obveza.

Po njegovim rječima, to za sada znači prije svega eliminiranje ustavnih i odredbi iz izbornog zakona BiH koje diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina u izbornom procesu, što je preduvjet stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i EU.

Nakon toga BiH mora provesti i popis stanovništva najavljen za 2013. godinu a tek nakon toga moguće je razmatranje zahtjeva za kandidatski status.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika