24.04.2012. / 19:39

Autor: Nacional.hr

Linićeva uredba uvodi disciplinu u plaćanje doprinosa

Na taj način država pokušava stati na kraj praksi isplata plaća bez plaćanja doprinosa čime se izravno oštećuje državni proračun, ali i radnici kojima se ne uplaćuje u mirovinske stupove

Slavko LinićSlavko LinićVlada će na ovotjednoj sjednici usvojiti uredbu kojom će se zabraniti isplata plaća na koje nisu plaćeni doprinosi, objavilo je ministarstvo financija na svojim web stranicama.

Uredba definira kako će Porezna uprava, Fina i banka u suradnji s državom zaustaviti isplatu plaća bez doprinosa. Osim što će se takvi poslodavci naći na listi loših poslodavaca, država će im i blokirati račune.

Sistem je osmišljen tako da banke poslodavcima koji daju nalog za isplatu plaća, ali ne i isplatu doprinosa odbiju nalog. Istovremeno, banka je dužna obavijestiti Finu o tome te će Fina obavijest proslijediti Poreznoj upravi koja će tom poslodavcu blokirati sve račune.

Na taj način država pokušava stati na kraj praksi isplata plaća bez plaćanja doprinosa čime se izravno oštećuje državni proračun, ali i radnici kojima se ne uplaćuje u mirovinske stupove.

No, Novi list piše kako bi se osim te uredbe koja bi u uporabu mogla krenuti već od 1. svibnja, na sjednici Vlade mogli naći i izmjene Općeg poreznog zakona ali i Zakon o financijskom poslovanju, čime bi se dodatno ojačala disciplina plaćanja u državi.

Izmjenama Općeg poreznog zakona omogućilo bi se objavljivanje liste dužnika koji godinama ne plaćaju poreze.

Osim toga izmjene bi dale mogućenost Poreznoj upravi da kroz upravni postupak blokira privatnu imovinu osnivača i uprava društava s ograničenom odgovornošću ako se dokaže da su namjerno izbjegavali platiti obveze državi tes u prebacivanjem imovine ili poslova svjesno oštetili državu, radnike i poslovne partnere. Na taj način pokušali bi se izbjeći dugogodišnji sudski sporovi na trgovačkim sudovima, ali i dugogodišnji stečaji.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.04.12. 23:18

koja budaletina!

Linic i budale u vladi vjeruju da vlada moze rijesiti sve probleme u zivotu. Samo treba dodati jos zakona i papirologije!
Budale ne znaju praviti razliku izmedu pravljenja zakona, stvaranja drzavne birokracije, i ucinkovitosti zakona i drzavne birokracije.

Potrositi ce se puno novaca na nove zakone, na nove sluzbenike, i stvoriti ce se jos veci broj raznih zakonskih prekrsaja. Sve ce to jos vise povecati nered u drustvu, u pravosudu, i privredi


registracija
26/1/08

Rampa, 24.04.12. 23:33

Podržavam ovu Linićevu(Milanovićevu) uredbu, ali se bojim da će sad još više radnika ostati bez svojih plaća nego do sada!!


registracija
23/10/09

spinner, 25.04.12. 07:56

Jebeš sve mjere, uredbe, odredbe, nove zakone i pravila kad nam je sudstvo korumpirano do neba...
Da sud radi svoj posao i primjereno KAZNI sve lopove i kriminalce, sve bi u ovoj državi bilo ljepše


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika