20.05.2012. / 17:18

Autor: Hina

Linić veli:

Građani će imati razumijevanja za najveći teret krize

Ministar Linić je u svojem iscrpnom govoru više puta ponovio kako najveći teret prevladavanje krize snose građani i da je Vlada toga svjesna, ali je ocijenila kako će građani imati razumijevanja

Slavko LinićSlavko LinićMinistar financija Slavko Linić na današnjoj je izvještajno-tematskoj konvenciji županijskog splitsko-dalmatinskog SDP-a u Splitu najavio kako će do kraja godine biti riješen problem nelikvidnosti u Hrvatskoj, te da za koji dan stiže novi zakon o financijskom poslovanju.

"Vlada će riješiti nelikvidnost do kraja godine, rekao je Linić dodajući kako je nelikvidnost tako velika da teško da se može riješiti bez stečajeva. "Pravosuđe nije uspjelo podići efikasnost, svi se boje stečajeva, a preustroji u stečaju traju predugo.

Na tom su projektu zajedno radila ministarstva gospodarstva, financija i pravosuđa i za koji dan vidjet ćete zakon o financijskom poslovanju", rekao je Linić.

"Najveći problem je što imamo 43 milijarde kuna blokiranih sredstava i kao odgovor nudimo rješenje da predstečajne postupke vodi uprava, rekao je ministar Linić. Sve dubioze možemo riješiti tako da se postigne dogovor između dužnika to jest neuspješnih tvrtki i najvećih vjerovnika, a to je država s više od 50 milijardi kuna te poslovne banke, kazao je Linić.

Po njegovim riječima ako se nađe dogovor između neuspješnih tvrtki, Vlade i poslovnih banaka "uspjet ćemo ili otpisati dio naših potraživanja, prolongirati ih, ili ćemo ući u kapital, ili ćemo ih zamijeniti s nekakvom imobiliziranom imovinom".

"Sve će se to raditi kroz upravne postupke, vrlo efikasno a teret na sebe preuzima Vlada i ministartsvo financija"

Sve će se učiniti da se očuvaju radna mjesta ali, kako je rekao, takve tvrtke više neće moći stvarati gubitke jer više nemaju pravo trošiti novac građana na neuspjeh.

Linić je naglasio kako će do kraja ove godine Vlada voditi i politiku "bitke za nova radna mjesta" te će investicije tijekom 2012. biti sedam posto veće nego prošle godine. "Premijer od nas traži da budemo uspješni i da moramo pokazati kako možemo podignuti investicije", kazao je.

Upozorio je Hrvatsku elektroprivredu da mora mijenjati svoje navike neplaćaja svojih obveza u roku od 60 dana."HEP mora krenuti s investicijama u prijenosu i distribuciji. Također moramo dati poticaja privatnicima koji su krenuli u projekte vjetroelektrana, posebice u Dalmaciji", istaknuo je Linić.

Po Linićevim riječima dva najneuspješnija sektora su željeznički promet i poljoprivreda.

"Poljoprivreda je pojela najviše novaca koje su građani uplatili kao porez, a imamo više od 50 posto neobrađenog zemljišta, dok je najveći uvoz - hrana", kazao je Linić dodavši kako je novac namjenjen poljoprivredi "išao u osobno bogaćenje i koruptivne stranačke aktivnosti, a ne u proizvodnju". "Željeznica je vladinom odlukom od 2004. potpuno uništavana i mi to moramo promijeniti", istaknuo je.

Ministar Linić je u svojem iscrpnom govoru više puta ponovio kako najveći teret prevladavanje krize snose građani i da je Vlada toga svjesna, ali je ocijenila kako će građani imati razumijevanja. Pri tomu je poručio kako se nastoji teret prevladavanja krize ravnomjernije rasporediti, pa će se "iduće godine nastojati ići, ne na teret građana i PDV-a, već na teret neupotrebljene imovine- imobilizirane imovine onih koji ne znaju što će s njom".

Govoreći o vanjskom dugu, rekao je da on takav da ga sljedeće četiri godine "nećemo biti u mogućnosti umanjivati, ali isto tako ga ne bismo smjeli niti povećavati".

Izvještajno- tematska konvencija SDP-a Splitsko-dalmatinske županije posvećena je gospodarskom stanju Dalmacije,a među brojim okupljenima je i šest ministara iz SDP-a.

Vezane vijesti

Vlada kreće u privatizaciju HPB-a

Vlada kreće u privatizaciju HPB-a

Vlada će na sutrašnjoj sjednici raspisati natječaj za konzultanta za privatizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB), najavio je danas ministar… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.05.12. 19:54

Linicu nitko nece imati razumijevanje

1. Hrvatsko gospodarstvo vodi Cacic, kojem je hrvatsko kradosude uspijelo strpati u zastaru nekoliko stotina milijuna kuna duga prema poslovnim partnerima!!! Nitko pametan ne bi radio s covjekom koji ima dokazanu prevaru poslovnih partnera za velike novce.

2. Glavne hrvatske firm vode ljudi koje je postavio Cacic. Prevarant na saborskoj mirovini je na celu HEPa, a na celo JANAFa je skoro dosao covjek koji je pljackao invalide. Nitko nece raditi posao s mafijaskom organizacijom

3. Cacic ima 2.9% javnosti i 100% vlasti u vladi. Tko je ubio demokraciju u HR.

4. HR gospodarstvo vodi Cacic koji je ubio dvoje ljudi, trenutno mu se sudi. Cacic je pobijedio na HNSovim izborima s 99% posto, vise nego sto je imao Sadam Hussein, jer kako on kaze od njega pametnijega nema.


registracija
9/3/10

nostradurus, 21.05.12. 09:48

Od kada građani imaju razumjevanje za neznanje, pogrešnu politiku i diletantizam? patriotpokret.com.hr


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika