Objavljeno u Nacionalu br. 424, 2003-12-30

Autor: Robert Bajruši

BIRAMO NAJZNAČAJNIJU LIČNOST U POVIJESTI HRVATSKE

Tito ili Tesla ponijet će naslov najvećeg Hrvata

Velika Nacionalova anketa pokazala je da su među Hrvatima daleko najomiljeniji političari i vojskovođe kojih se čak jedanaest našlo među prvih dvadesetero, da je Janica Kostelić jedina žena na vrhu popularnosti, ali i da umjetnici i znanstvenici po popularnosti ne zaostaju za sportašima

Super se je naći na ovakvom popisu među Hrvatima koji nešto znače i iako ne želim vrijeđati političare, mislim da sportaši punio više doprinose državi.Super se je naći na ovakvom popisu među Hrvatima koji nešto znače i iako ne želim vrijeđati političare, mislim da sportaši punio više doprinose državi.U tijeku je posljednji tjedan velikog Nacionalovog izbora najznačajnije osobe u hrvatskoj povijesti. Do sada je glasalo skoro osam tisuća ljudi, a prema dosadašnjim rezultatima pobjednika treba tražiti između dva imena ? Josip Broz Tito i Nikola Tesla. Nekadašnji jugoslavenski predsjednik, partizanski komandant i jedan od najpoznatijih političara XX. stoljeća i više od dva desetljeća nakon smrti nije izgubio ugled koji uživa u Hrvatskoj.

POZITIVNE REAKCIJE Tito je zapamćen kao državnik i protivnik fašizma, a Tesla kao vrhunski znanstvenik i rodoljubIako je tijekom 90-tih Titovo ime bilo anatemizirano, a on od strane HDZ-ove vlasti optužen za navodno potlačen položaj Hrvatske unutar Jugoslavije, čini se kako velika većina Hrvata nije nasjela na ovu propagandu. Vlast je izbrisala većinu ulica koje nose njegovo ime, srušeno je oko 2000 antifašističkih spomenika, a doslovno cjelokupno nasljeđe bivšeg društvenog poretka gotovo kriminalizirano. No u svijesti hrvatskih građana Josip Broz je ostao isto ono po čemu ga pamti i međunarodna javnost ? državnik i protivnik fašizma.

Istovjetno pozitivne reakcije izaziva i spominjanje Nikole Tesle, slavnog izumitelja rođenog u Smiljanu, koji je svjetsku slavu stekao živeći u Americi. Premda nikada nije dobio Nobelovu nagradu, povjesničari znanosti Teslu smatraju velikim istraživačem i fizičarom svoga vremena. Tesla je interesantan i s političkog gledišta kao autor rečenice “Ponosim se svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom”, idejom koju mnogi ocjenjuju kao veliku, ali postoji i dio njezinih protivnika. Poneki od njih javljali su se proteklih tjedana Nacionalovoj redakciji kritizirajući odluku da se među velike Hrvate uvrste i znamenite osobe nehrvatskog etničkog podrijetla. Ovakve primjedbe smatramo, blago govoreći, bedastima jer kao i u vrlo sličnim izborima u Velikoj Britaniji i Njemačkoj kriterij uvrštenja nije samo nacionalnost nego i da li je kandidat živio i djelovao na području Hrvatske. Konačno, bez Nikole Tesle i sličnih znamenitih ljudi hrvatska povijest bi bila značajno okrnjena.

Na trećem mjestu Teslu prati Ruđer Bošković, još jedan veliki znanstvenik svog vremena. Od samog početka akcije Bošković se nalazi na trećem mjestu i sve donedavno izgledalo je kako je njegov položaj neupitan. Međutim, posljednjih desetak dana stigao je veliki broj glasova za Miroslava Krležu, tako da će borba za treće mjesto biti neizvjesna do samog kraja. Iza njih su hrvatski predsjednici Franjo Tuđman i Stipe Mesić, čiji status potvrđuje koliko Hrvatima znače političari. Među prvom šestoricom nalaze se čak trojica: Tito, Tuđman i Mesić, a unutar najbolje dvadesetorice još su se uvrstili Vlado Gotovac(15), Stipe Šuvar (12), Stjepan Radić (18), Ante Starčević (19) i ban Josip Jelačić (20). Uzme li se u obzir da je i biskup Josip Juraj Strossmayer (17) bio snažno zagrijan za politiku, a istom se valjda bavio i kralj Tomislav (12), ispada kako su na listi najvećih Hrvata u povijesti polovica bili političari.

Ipak, jedan od najvećih skokova prema naprijed bilježi Tin Ujević (9). Slavni hrvatski pjesnik donedavno se nije nalazio ni među prvih dvadeset, no sredinom prosinca počeo je dobivati puno glasova, zahvaljujući kojima je već na devetom mjestu. Sudeći po broju prosječno pročitanih knjiga svake godine, hrvatski građani ne nalaze se u europskom vrhu, što se ne bi dalo zaključiti na temelju podatka da su između deset najvećih Hrvata svih vremena čak trojica pisaca. Kontradikcija govori da ovdašnji svijet kudikamo više poštuje svoje književnike nego što čita njihova djela.

Među dvadeset najboljih nalaze se i dvoje proslavljenih sportaša, košarkaš Dražen Petrović (8) i Janica Kostelić (16), jedna od najboljih skijašica u povijesti ovog sporta. Sve će biti poznato za samo nekoliko dana jer glasanje završava 31. prosinca u 23 sata i 59 minuta. U idućem broju Nacionala koji u Zagrebu izlazi već u nedjelju, 4. siječnja, a u ostalim dijelovima Hrvatske dan kasnije, bit će objavljen konačni poredak u izboru Najznačajnije osobe u povijesti Hrvatske . Istog dana objaviti ćemo i imena dobitnika naše nagradne igre u kojoj prvonagrađeni odlaze u New York.

Stipe Šuvar
‘Zar ja komunistički ideolog?’

Ne čini mi zadovoljstvo što sam uvršten među sto tobože najznačajnijih Hrvata u povijesti. Lista je, uostalom, sačinjena zbrda-zdola. Ali kad ste me već stavili na vaš popis, zašto sam samo ja nekakav ideolog, i to komunistički? Zar komunistički ideolozi nisu (bili) i Josip Broz Tito, Savka Dabčević-Kučar, Andrija Hebrang, Stipe Mesić, Ivica Račan, Franjo Tuđman? Po čemu je Ivica Račan političar a ja, eto, nisam? Za njega stoji da je predsjednik Vlade (sada već bivši), ali i ja sam bio. Uz ostalo, bio sam i hrvatski ministar kulture, zaslužan i za podizanje nekih objekata od nacionalnog značaja, a i potpredsjednik SFRJ. Zar nisam i znanstvenik, sociolog? I što treba vašem novinaru Bajrušiju da me u Nacionalu broj 423 od 23. prosinca posebno diskvalificira još dok vaša anketa traje?

Mirko Ilić, ilustrator
Umjetnost je isto što i popravak automobila

Osobno me jako iznenadilo uvrštenje među 100 najpoznatijih Hrvata jer osobno se ne bih uvrstio niti među 1000 ali, srećom, ovaj put nisam odlučivao. Ovakvi izbori gode svačijoj taštini pa i mojoj jer su oni dokaz da sam svojim radom pokušao promijeniti stvari i zatalasati ovdašnju žabokrečinu, baš kao što je to činila i većina od ovih 100 ljudi. Jako me veseli jer je na listi tako puno pisaca i umjetnika, kao i da dosta bogataša nije uspjelo kupiti mjesta u srcima glasača. Za mene je umjetnost prije svega rad, gotovo isto što i popravak automobila. Samo što automobile, na žalost, ne znam popravljati, a o umjetnosti nešto ipak znam pa nije čudo da sam zaglavio u njoj. Tako trenutno radim dosta veliku kampanju za Nikon, a ispred sebe imam i tri ilustracije za New York Times koje moram dovršiti u iduća dva sata.

Janica Kostelić, olimpijska pobjednica
‘Da nije bilo Tuđmana, ja ne bih skijala’

Super se je naći na ovakvom popisu među Hrvatima koji nešto znače i iako ne želim vrijeđati političare, mislim da sportaši punio više doprinose državi. Kod nas je uvijek bilo dobrih sportaša, počevši od meni najdražeg Dražena Petrovića. Danas sam ja na vrhu, a za dvadeset godina će biti netko drugi. Kada bih glasala, glas bi išao Franji Tuđmanu koji je stvorio Hrvatsku, iako znam da ga mnogi ne vole. Da on nije stvorio Hrvatsku ja sada ne bih bila tu gdje jesam jer bi postojala Jugoslavija u kojoj skijanju nije bilo mjesta. Od sportaša bih glasala za Petrovića, Ljubeka, Kukoča i Ivaniševića.

Vezane vijesti

"Tito i drugovi"

"Tito i drugovi"

Knjiga "Tito i drugovi" slovenskog povjesničara Jože Pirjevca predstavljena je u četvrtak u Zagrebu, a autor predgovora ocijenio je kako 30 godina od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika