Objavljeno u Nacionalu br. 360, 2002-10-06

Autor: Nacionalova redakcija

REZULTATI ZA PRVO POLUGODIŠTE 2002.

Gotovo sve vodeće hrvatske tvrtke poslovale s dobiti

...

Od dvadeset vodećih hrvatskih dioničkih društava, šest ih je u prvih pola godine imalo pad ukupnog prihoda, no samo jedno, Dioki, u tom razdoblju nije poslovalo s dobiti. Izdvojenih nekoliko desetaka velikih poduzeća i rezultati njihovog poslovanja u pojedinim zemljama služe kao najpouzdaniji znak kretanja u gospodarstvu. Ide li njima dobro, i ostali, kao u nekom konvoju, posluju dobro, i obratno.

Šestomjesečne rezultate poslovanja dvadesetak najvećih poduzeća objavio je časopis Banka. Apsolutni je šampion Hrvatski telekom, čiji je ukupni prihod narastao na 3,81 milijardu kuna i značajno se približio HEP-u koji ima 3,85 milijardi kuna. Međutim, HT je poslovao s izvanrednom dobiti od 860 milijuna kuna. Preuranjeno je, bez pažljive analize, zaključivati da je taj rezultat posljedica monopolističkog položaja HT-a u fiksnoj telefoniji i novog tarifnog sustava koji je uveden kod druge faze privatizacije. Naime, izuzetan rast ukupnog prihoda od 35 posto imao je i VIPnet, HT-ov konkurent u mobilnoj telefoniji – na 970 milijuna kuna, a ni njegova dobit nije zanemariva. Bilo bi zgodno u nekim godišnjim ili polugodišnjim podacima saznati koliko je izvanrednom HT-ovom rezultatu pridonio Cronet, kako je poslovao Hinet, i ima li prelijevanja prihoda iz fiksne telefonije u te dvije djelatnosti u kojima HT ima konkurenciju.

Iako je značajan rast prihoda imao i Agrokor, u optimizmu treba biti oprezan. Naime, pomnijom analizom uočava se da se Agrokor i dalje zadužuje i ulaže, a istodobno i predstavnici kompanije sami u susretima s poslovnim partnerima ostavljaju mogućnost prodaje kao druge strateške opcije, u najmanju ruku prodaje Konzuma, koji pak u posljednje vrijeme kupuje tvrtke i na račun toga nastoji u pregovorima s dobavljačima za sljedeću godinu ishoditi toliko bolje uvjete da mu se investicije isplate.

Zanimljivo je da je Siemens imao značajan pad prihoda, kako kaže njegov predsjednik Uprave Mirko Barišić, zbog smanjenih narudžbi od njihovih najvećih kupaca upravo u telekomunikacijskom biznisu. No, Siemens je lani imao 60-postotni rast, pa ovogodišnje kolebanje nije osobito čudno. U svakom slučaju Barišić se nada da će do kraja godine ponoviti lanjske rezultate.

Među kompanijama koje značajno posluju na inozemnim tržištima, značajan je rast Končara, za koji se očekuje da do kraja godine bude još veći, jer ga povlače domaće narudžbe, osobito Hrvatske elektroprivrede.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika