28.07.2005. / 11:30

Autor: Viktor Zahtila

HRVATSKA

Zahuktao se rat televizija

Prošle je srijede RTL podnio tužbu protiv HRT-a na Trgovačkom sudu u Zagrebu zbog prodavanja više reklamnog prostora nego što je propisano zakonom, te su tako oštećene druge komercijalne televizije. Prema Nacionalovim informacijama, za tužbu koja se odnosi na samo tri mjeseca, dakle - travanj, svibanj i lipanj, HTV je oštetio druge komercijalne televizije za čak milijun eura. “Nakon pritužbe Vijeću za elektroničke medije i samom HRT-u prošli smo ih tjedan odlučili tužiti, a glavni dokaz nam je istraživanje koje je obavila jedna neovisna agencija. Ako pobijedimo na sudu, sav ćemo novac dati u humanitarne tvrtke”, rekao je Nacionalu glasnogovornik RTL-a Kristijan Gržetić. RTL tuži HTV da je prekršio nekoliko članaka Zakona o HRT-u i Zakona o elektroničkim medijima, koji se uglavnom odnose na prekoračenje dozvoljene količine reklama unutar jednoga sata, prekratak razmak između reklama i nedozvoljenih reklamnih blokova unutar pojedinih emisija.

 No, zanimljivo je kako se HTV ne tuži zbog ukupne količine reklama, što potkrijepljuje tvrdnje iz HTV-a da se radi o pojedinačnim incidentima, a ne o ukupnom nedozvoljenom preuzimanju reklamnog prostora. Službenu pritužbu protiv HTV-a Vijeću za elektroničke medija podnijela je udruga koja zakonski ne postoji. U HTV-u također tvrde kako ih RTL tuži isključivo zbog vlastitog financijskog neuspjeha i velikih gubitaka te kako legalnost HTV-ova marketinga nije njihov posao. “Mi ne razumijemo kako konkurentska tvrtka poput RTL-a može išta prigovarati, jer su u očitom sukobu interesa”, kratko je komentirao glasnogovornik HRT-a Janoš Römer. U HTV-u također upućuju na nelogičnost pritužbe koja je protiv HTV-a poslana Vijeću za elektroničke medije. Naime, u pritužbi je potpisan Drenislav Žekić, predsjednik Udruge komercijalnih televizija u osnivanju, a kako ističu u HTV-u, udruge koja nije osnovana i ne postoji, pa nije ni pravna osoba. Posebno je zanimljivo da je osnivanje udruge najavljeno još prije nekoliko mjeseci, a do danas nije realizirano, što upućuje na neslaganje između dvoje osnivača, Nove TV i RTL-a, koji su prema Nacionalovim izvorima u velikim gubicima.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika