Objavljeno u Nacionalu br. 520, 2005-10-29

Autor: Dean Šoša

VIDEO

Ženskasti novi Bond

'Posljednji posao' pokazuje da Daniel Craig u seksi scenama izgleda kao pravi metroseksualac

Dean ŠošaDean ŠošaNakon što je za novog tumača uloge Jamesa Bonda izabran 37-godišnji Daniel Craig, nemali broj filmofila ostao je prilično iznenađen. Craig, dakako, nije totalni anonimac: nastupio je u "Lari Croft" i napravio dobar posao u "Putu do uništenja" i "Sylviji", no takvih je glumaca na stotine. Odabir takva Bonda nije nikakva novost: prvi i najbolji "007" Sean Connery bio je prije "Dr. Noa" u filmskom smislu nitko i ništa, a ni Craigov prethodnik Pierce Brosnan ne može se pohvaliti nekom značajnijom predbondovskom karijerom.
Kad je u pitanju komercijalno preživljavanje serijala, pitanje je li Craig dobar izbor potpuno je nevažno. Kakav god Bond Craig bio, marketinški vojnici neuništiva serijala uvjerit će ljude da ga vrijedi gledati, kao što su mjesecima uvjeravali javnost da dvoje oko novog glumca, iako je stvar vjerojatno davno riješena. Zanimljivije je pitanje kakav je Craig glumac? Priliku za pravo upoznavanje s njegovim mogućnostima pruža nam "Posljednji posao", gangsterski krimić u kojem je Craig odigrao glavnu ulogu.
U "Posljednjem poslu" Craig glumi neimenovanog dilera drogom koji se namjerava povući iz posla i uživati u nepošteno zarađenom novcu. Okolnosti mu, međutim, ne idu na ruku. Njegov boss Jimmy Price (Kenneth Cranham) naređuje mu da preproda u Amsterdamu ukradenih milijun ecstasyja, zbog čijeg nestanka srpska mafija osumnjičenima reže glave. Istodobno, Price mu naredi da istraži nestanak kćeri imućnog biznismena usko povezanog s mafijom Eddieja Templea (Michael Gambon). Umjesto u mirovini, diler se ubrzo zatekne između dvije vatre, no započinje vezu sa djevojkom sitnog kriminalca (Sienna Miller).
"Posljednji posao" redateljski je prvijenac Matthewa Vaughna, producenta filmova "Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške", "Zdrpi i briši" i "Valovi sudbine" Guya Ritchieja. Prva dva spomenuta filma najavila su Madonnina supruga Ritchieja kao veliki talent. "Lopovi…" i "Zdrpi i briši" bez sumnje pripadaju među najzanimljivija djelca nastala na valu oponašanja Quentina Tarantina. Riječ je o duhovitim, brzim i ironičnim kriminalističkim komedijama, svojevrsnim križancima "Paklenog šunda" i "Trainspottinga". Nakon njih, Ritchie je posustao, a njegov je život umjesto kritičarima postao zanimljiv novinarima trač listova.
Da bi Ritchijeva poetika nastavila egzistirati, pobrinuo se, međutim, njegov producent Matthew Vaughn, preuzevši režiju "Posljednjeg posla". Vaughnov je prvijenac sasvim solidno djelce u kojem posebno imponiraju redateljevo efektno snalaženje u eksterijerima i odličan osjećaj za ritam. Vaughnov krimić brzo teče, bez sumnje zabavlja i teško da će nekoga posebno razočarati. Problem je taj što je model kojem se Vaughn priklanja davno postao otrcan i dosadan. Melodramom "Jackie Brown" i apstraktno-esejističkim "Kill Billom", Tarantino je pokazao da je sve samo ne zafrkant pa je sve tužnije gledati filmove u kojima osim zafrkantske ironije nema ničega drugog, a takav je slučaj s "Posljednjim poslom".
Sudeći prema dosadašnjoj karijeri i posebno ulozi u "Posljednjem poslu", Daniel Craig ponajprije je glumac pa tek onda pojava, i kao takav predstavlja iznimku u dosadašnjoj povijesti filmskih Bondova. Craig je dobar glumac ali ne i pojava, moderan tip koji u seksi scenama djeluje ženskasto, a i revolver u ruci pristaje mu kao Severini brkovi. Novi Bond djeluje kao tip koga bi Sean Connery još uvijek mogao istući, Roger Moore prevariti, a Pierce Brosnan ubiti u petoj minuti filma. Plavokosi i plavooki Craig odličan je izbor za Bonda ako su producenti od njega naumili napraviti metroseksualca. U protivnom, stvar baš i neće hodati.
Ipak, "Posljednji posao" je film koji je komotno mogao zaigrati u našim kinima. Nema tih novina u kojima se Craig nije pojavio posljednjih tjedana, i uz malo bolju reklamnu kampanju, film je na krilima njegove "007" inauguracije mogao postati solidni hitić, to prije što i na državnoj televiziji upravo traje retrospektiva ciklusa o Bondu. Revija azijskog filma, Zagreb Film Festival i slične manifestacije pokazuju kako bi ljudi rado išli u kina kada bi ih netko znao privući.

BLITZ
DVD+VHS
"Layer Cake"
R: Matthew Vaughn
GL: Daniel Craig, Colm Meaney, George Harris, Kenneth Cranham, Sienna Miller
FILM: 3
DVD: 5

KUĆA LETEĆIH BODEŽA
DISCOVERY
DVD+VHS
Nakon 'Kuće letećih bodeža' čini se da je impresivni 'Heroj' ipak bio samo zagrijavanje Zhanga Yimoua za njegove prave borilačke art melodrame. Vjerojatno najveći kineski redatelj današnjice nadmašio je u 'Kući letećih bodeža' samog sebe snimivši istodobno predivni ljubić, bizarni špijunski film, borilački klasik i još barem pet filmova u jednom, ukratko, jedno od najzanimljivijih ostvarenja novog milenija. Nakon velikog uspjeha Revije azijskog filma valja se nadati samo da nećemo predugo čekati najnoviji Yimouov film 'Riding Alone for Thousands Miles', čija bi se kineska premijera trebala održati sredinom prosinca, ali i da će netko u Hrvatskoj ključne Yimouove filmove napokon objaviti na DVD-u.

Shi mian mai fu, kin.-hongk. akc.-pov. melodrama; 2005. R: Zhang Yimou GL: Zhang Ziyi, Takeshi Kaneshiro, Andy Lau, Dandan Song
FILM: 5
DVD: 2

ONG BAK: TAJLANDSKI RATNIK
BLITZ
DVD+VHS
Za razliku od 'Kuće letećih bodeža', drugi azijski DVD novitet 'Ong Bak: Tajlandski ratnik' ne poziva se ni na kakvu visokoumjetničku tradiciju, pa čak ni wuxia tradiciju; riječ je o sirovom borilačkom akciću koji kombinira klasične obrasce hongkonških šora s estetikom Luca Bessona, nepotpisane sive eminencije ovoga filma. 'Ong Bak' gledljivo je i zabavno djelce, djelomice i zbog darovitog redatelja Prachyje Pinkaewa (obratite pažnju na antologijsku uvodnu sekvencu penjanja na drvo!), ali ponajprije zbog odličnog Tonyja Jaa koji je sam samcat izveo sve borilačke akrobacije, ne služeći se ni žicama ni statistima. Ne vjerujete li, među dodacima možete pronaći snimku premijere 'Ong Baka' na kojoj Jaa finte iz filma izvodi pred publikom.

Ong Bak, tajland. akcić, 2003. R: Prachya Pinkaew GL: Tony Jaa, Petchtai Wongkamlao, Pumwaree Yodkamol
FILM: 3
DVD: 1

DEČKI SA SELA
BLITZ
DVD+VHS
Obiteljske komedije obično nisu neka DVD roba, ali 'Dečke sa sela' svakako vrijedi izdvojiti. Ne toliko zbog solidne, staromodne pričice o sukobima generacija i svjetonazora, koliko trojice odličnih glumaca – Petera Fonde, Krisa Kristoffersona i Keitha Carradinea. Ne dolaze samo ostarjele glumice teško do pravih uloga u današnjem Hollywoodu – višak su radne snage i mnogi muškarci, pogotovo oni sredovječni koji, poput odličnog Keitha Carradinea ('Južnjačka utjeha'), nisu uspjeli postati velike zvijezde, a ni Fondi i Kristoffersonu baš ne cvjetaju ruže. Nadmudrivanje trojice sjajnih veterana prvorazredna je poslastica za sve one kojima su stari momci još uvijek draži od tipova poput, recimo, novog 'Bonda' Daniela Craiga.

Wooly Boys, am. humor. drama, 2004. R: Leszek Burzynski GL: Peter Fonda, Kris Kristofferson, Joseph Mazzello, Keith Carradine
FILM: 3
DVD: 2


PREOSTALI DVD NOVITETI

PLAČLJIVKO - BLITZ
SRCE POBJEDNIKA - BLITZ
GOSPODARI PAKLA 1, 2, 3 i 4 - DISCOVERY
DEADWOOD - VTI
ZONA SMRTI - VTI
RATNE RANE - CONTINENTAL
STRIJELAC - BLITZ

Vezane vijesti

Druga strana: Bivši suradnik tvrdi da je Assange "paranoidan i gladan moći"

Druga strana: Bivši suradnik tvrdi da je Assange "paranoidan i gladan moći"

Od bivšeg suradnika Juliana Assangea stižu tvrdnje da je Assange od kreativnog, energičnog i briljantnog čovjeka posao paranoidni, moći gladan… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika