Objavljeno u Nacionalu br. 522, 2005-11-14

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Ima li Ivo Sanader petlje?

Predsjednik NCL Media Grupe Ivo PukanićPredsjednik NCL Media Grupe Ivo PukanićUnatoč tome što je zasut neviđenim medijskim panegiricima pojedinih novinara, kakve ni Franji Tuđmanu nisu pisali njegovi najveći apologeti i ulizice, Ivi Sanaderu po svemu sudeći niti to nije dovoljno da skupi hrabrosti i raspiše prijevremene izbore. Njegov strah je i opravdan. Naime, on se boji mine koja bi ga mogla dočekati ako se opusti i do kraja povjeruje u projekciju samoga sebe kroz članke takvih ulizica. On jako dobro zna da su se isti ti veliki komentatori uvlačili Ivici Račanu, kao što se danas uvlače njemu; isto su tako s Ivicom Račanom pili skupa pića i jeli skupa jela, kao što to danas rade s njim. Kovali su Račana u zvijezde, a na kraju je Račan izgubio izbore.

Sanader ne govori istinu kada kaže da HDZ nema nikakve potrebe raspisivati prijevremene izbore, jer da je njima situacija sjajna. To nije točno. Oni imaju krajnje nestabilnu situaciju unutar Sabora i bez prešutne HSP-ove potpore, HDZ bi mogao biti u velikim problemima već za nekoliko mjeseci. Dakle, samo je jedan razlog zbog kojeg Sanader okoliša raspisati izbore – boji se da ih ne izgubi. Nema petlje riskirati dvije godine koliko-toliko sigurne vlasti s mogućnošću da osigura barem još četiri godine vlasti na nesigurnim prijevremenim izborima.

Smiješno zvuče i Jarnjakove izjave da HDZ ne želi nove izbore jer da za njih oporba nije spremna. To je tipičan oblik zagorskoga mudrijaškoga podmetanja. Strašno je HDZ-ovo vodstvo "zabrinuto" zbog SDP-ovih unutarnjih problema, kao što je SDP svojedobno bio "zabrinut" kada se vodila borba na život i smrt za prevlast unutar HDZ-a između Sanadera i Pašalića. Molili su Boga da Pašalić pobijedi ne bi li tako HDZ što duže ostao u oporbi. Dakle, briga za političke protivnike je obostrana. Toliko o Jarnjaku i njegovu zagorskom mudrijanju.

Je li Sanader doista kukavica i ne usudi se ići na prijevremene izbore? On super djeluje kada je u ofenzivi – samouvjeren je i bahat, sprda se s protivnikom, utjeruje strah u kosti stranačkomu kadru, pun je elana i ideja... Jednom riječju – dominira. Sve suprotno od toga je Sanader kada se nalazi u defenzivi: nesiguran je, povlači se u sebe, ponizan je prema onima za koje misli da su u tom trenutku jači od njega ili koji bi ga mogli izvući iz gabule, spreman je za sve vrste dealova...
Stoga, kada već ima svojevrsne probleme podvojene ličnosti, Sanader bi uvijek trebao gledati da se nalazi u nekoj vrsti aktivnog, napadačkog djelovanja. Tada je najbolji, kako za sebe, tako i za stranku, a i za državu, ako ga se gleda na poziciji premijera. Odgađanje prijevremenih izbora, koje bi sada HDZ sigurno dobio, očigledan je znak Sanaderove defenzivne faze.

Osim njegova iracionalnog straha od ishoda, sve ostalo mu ide na ruku. Uostalom, u stranačkom se vrhu sve i radi da se raspišu izbori pokažu li ankete da bi imali izgleda osvojiti 35 posto na proljeće. No takvo kalkuliranje i dosta nejasno određivanje oko izbora znak su slabosti a ne mudrosti u ovom političkom trenutku, kako to zamišlja Ivan Jarnjak.
Ova država može naprijed samo s odlučnim i vrlo transparentnim političarima, koji neće držati fige u džepu i bojati se mogućeg ishoda prijevremenih izbora. Bez tih će izbora Sanaderova slaba vlada teško izdržati kušnje pregovora s EU-om bez teških posljedica po HDZ. Ako bi odlučno ušao u prijevremene izbore i dobro ih obrazložio javnosti, Sanader bi mogao osvojiti 35 posto i s jednom strankom; s HNS-om ako želi ljevicu, ili s HSP-om ako želi desnicu, HDZ može sastaviti vrlo čvrstu vladu. Istodobno, to bi Sanaderu osiguralo dodatni manevarski prostor da bezbolno napravi veliku rekonstrukciju Vlade i u nju ubaci kvalitetne stručnjake, a ne kao što ima sada većinu amatera.

Pobjedom na prijevremenim izborima Sanader bi ojačao i unutar stranke te bi bez problema mogao dominirati hrvatskom političkom scenom do 2014. Naime, pobjedom na prijevremenim izborima 2006. dobiva mandat do 2010. I u tom razdoblju uvodi Hrvatsku u EU. Sama ta činjenica donijela bi mu poboljšanjem životnoga standarda pobjedu i na redovitim parlamentarnim izborima 2010., koji bi mu osigurali vlast do 2014.
Bez prijevremenih izbora to će biti teško. No na Sanaderu je da odluči: hoće li biti kukavica i kalkulant ili odlučan i odgovoran političar.

Vezane vijesti

Karamarko - očekivano

Karamarko - očekivano

Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas u vezi unutarstranačkih izbora u HDZ-u kako je primio na znanje rezultat jedne utakmice te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika