17.02.2006. / 14:10

Autor: Miljenka Čogelja

PALESTINA

Hamas dobio službeni poziv iz Moskve

Palestinski vođa Hamasa Chaled Maschaal sastao se u četvrtak s turskim ministrom vajskih poslona Abdullahom Gulom i predstavnicima vladajuće stranke AKP.

Hamas, palestinski militantni islamistički pokret dobio je službeni poziv iz Moskve za razgovore s ruskim dužnosnicima, izjavio je jedan od negovih čelnika Khalili Abu Laila. Vođe Hamasa izjavile su da namjeravaju prihvatiti poziv Moskve, što je izazvalo negodovanje Sjedinjenih Američkih Država i Izraela zbog njihovih nastojanja da izoliraju tu radikalnu militarističku skupinu. Službenim posjetima predstavnika Hamasa Europi usprotivili su se i visoki dužnosnici Europske Unije. “Nećemo pozivati čelnike Hamasa u Europu” izjavio je u četvrtak u Gazi visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana nakon sastanka s paletsinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom. Novi palestinski parlament trebao bi se sastati u subotu, prvi puta nakon prošlomjesečne pobjede radikalnog pokreta Hamasa na palestinskim izborima. Istodobno, Izrael razmatra zabranu ulaska palestinskim radnicima na njegov teritorij,kao i opskrbu palestinskih teritorija električnom energijom. Namjera je Izraela ovim mjerama natjerati Hamas na promjenu politike, obzirom da je Hamas nakon izborne pobjede 25. siječnja odbio zahtjeve da prizna Izrael i odrekne se nasilja. Palestinski vođa Hamasa Chaled Maschaal sastao se u četvrtak s turskim ministrom vajskih poslona Abdullahom Gulom i predstavnicima vladajuće stranke AKP, izvjestio je Deutsche Welle. Vođa te militantne organizacije svoj je posjet Ankari ocijenio uspješnim rekavši da je od Turske dobio istu potporu kao i od arapskih zemalja. Glasnogovornik izraelske vlade izjavio je s tim u vezi da je Turska priznanjem Hamasa napravila tešku pogrešku, koja bi mogla imati posljedice.

Vezane vijesti

'Izraelu Gaza poligon za napad na Iran'

'Izraelu Gaza poligon za napad na Iran'

Izrael se Pojasom Gaze služi kao poligonom za testiranje svojih vojnih sposobnosti za napad na Iran, rekao je Haled Mešal, čelnik islamističkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika