13.09.2006. / 18:09

Autor: Ante Pavić

SPORNA GRANICA

Nastavak incidenta na Muri

U pograničnom području na lijevoj strani Mure u srjedu je hrvatska policija uhitila ekipu TV Slovenije zbog ilegalnog prelaska granice. Ljubljana je podduzela diplomatske akcije kako bi ishodila njihovo puštanje na sloboda, a slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel zbog događaja je napustio sjednicu parlamentarnog odbora za vanjsku politiku. Taj je odbor trebao raspravljati o sastanku slovenskog i hrvatskog premijera, Janeza Janše i Ive Sanadera prije deset dana na kojem je dogovorena zajednička izgradnja nasipa na rijeci Muri.

Rupel je rekao da je riječ o ozbiljnom incidentu koji zahtijeva raspravu u slovenskom parlamentu. Rekao je da je o incidentu razgovarao s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar Kitarović i da je Slovenija uložila službeni prosvjed Hrvatskoj te da će stvar predstaviti i Europskoj uniji. "Civilizirane države ne čine takve stvari, osobito ne ondje gdje granica još nije određena", te "ne tretiranju katastarske kao državne granice" rekao je slovenski ministar vanjskih poslova.

Jelko Kacin, predsjednik slovenske Liberalno – demokratske stranke, koja je tražila otvaranje te teme, izjavio je u ponedjeljak da su hrvatske vlasti ilegalno izgradile most i tamošnji malogranični prijelaz. Istaknuo je da bi stanje na još nedefiniranoj granici trebalo vratiti na ono iz vremena osamostaljenja dviju država 1991. godine.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun je izjavio da je novinare zbog nezakonitog prelaska granice privela mješovita hrvatsko-slovenska ophodnja koja nadzire granicu u skladu sa sporazumom o prekograničnoj policijskoj suradnji iz 2002. Načelnik ureda meddimurske policije Krunoslav Gosarić je izjavio da će protiv slovenskih novinara biti podnesene prijave zbog prelaska granice bez propusnica, a nakon informativnog razgovora su pušteni.

Istodobno su na području Hotize, uz spornu granicu s Hrvatskom, pristigli i naoružani pripadnici slovenske specijalne policije iz Murske Sobote, dok je slovenski radnik u njihovoj nazoćnosti iskopao jarak preko trase koja vodi do naselja Mirišće.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika