15.09.2006. / 17:32

Autor: Ante Pavić

ZAGREB

SDP: Premijer ima apsolutnu vlast

SDP-ovci traže da se istraži odgovornost premijera Ive Sanadera u slučaju Zec

Kada je već odgođeno zasjedanje Sabora do 27. rujna zbog obveza premijera Ive Sanadera, čelnici SDP-a odlučili su na konferenciji za novinare organizirati vlastiti aktualni sat na kojem su postavili nekoliko pitanja predsjedniku Vlade. Optužili su Sanadera da u Hrvatsku uvodi kancelarski sustav u kojemu zakonodavna i sudbena vlast odgovaraju isključivo njemu i rade ono što im premijer kaže te da na taj način marginalizira parlament.

"Smisao ustavnih promjena nije bilo jačanje pozicije jednog čovjeka na čelu izvršne vlasti te zakonodavna vlast koja se bez prikrivanja podvlađuje pred tim čovjekom", rekao je predsjednik SDP-a Ivica Račan misleći na ustavne promjene iz polupredsjedničkog sustava u čisti parlamentarni.

Nenad Stazić, SDP-ov saborski zastupnik, pitao je premijera hoće li sukladno najavi o beskompromisnoj borbi protiv kriminala, nakon Vlade Zeca tražiti i uhićene bivšeg župana Požeško-slavonske županije, a danas HDZ-ovog zastupnika Ante Bagarića, koji je, kaže, županijskim novcem kupovao političku odanost Zeca. Od premijera traži odgovore hoće li dopustiti da se istraži njegova i odgovornost Vlade zbog oprosta dijela duga Kamen Ingradu te zbog dozvole tom poduzeću u vlasništvu Zeca da nezakonito eksploatira mineralne sirovine. Podsjetili su da je Sanader prvo odbijao upozorenja i vrijeđao SDP-ovce kada su tvrdili da je iz splitskog Brodosplita nestalo šest milijuna dolara, da bi nedavno sam zatražio istragu, a isti je slučaj, rekla je zastupnica Milanka Opačić, i s uhićenjem Vlade Zeca na čiji su kriminal, napominje, upozoravali puno ranije. "Kada će pravosudna vlast djelovati bez politike?", upitala je. Kada je u pitanju nova Vladina populacijska politika vrijedna milijardu kuna, SDP-ovci su kazali kako će se milijarda kuna za HDZ-ovu populacijsku kampanju u 2007. godini pronaći prodajom preostalih udjela u Ini, Plivi, telekomunikacijama, "a što će biti kasnije, Sanadera očito ne zanima, jer tada neće ni biti na vlasti". Osvrnuli su se i na premijerovo putovanje u Veronu za koji se spekulira da je organizirano kako bi dogovorio prodaju Plivinih dionica. "Vjerodostojnost premijera je u pitanju ako jasno i glasno ne kaže građanima je li u Veroni bio u službenom ili privatnom posjetu. Jer ako je posjet bio službeni, zašto je sam platio račun u hotelu, a ako je išao tamo privatno, zašto je koristio službeni avion", upitao se Josip Leko.

Premijer Ivo Sanader odgovorio je na optužbe iz SDP-a. Kazao je kako ne može razumjeti da zavist nadilazi radost hrvatskih građana koji pozdravljaju tu odluku. "Na SDP-ove kritike ne treba odgovarati, oni su bili četiri godine odgovorni za Hrvatsku, pa su mogli pokazati ono što danas govore", rekao je Sanader za vrijeme posjeta Agenciji za komercijalnu djelatnost. U vezi s pokrenutim istragama zbog sumnji u nezakonitost poslovanja pojedinih poduzeća, Sanader je rekao da se ne miješa u rad istražnih institucija, niti će to ubuduće činiti, ni u sudske procese koje treba završiti.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika