23.09.2006. / 14:49

Autor: Ante Pavić

NEW YORK

Sastali se Kolinda Grabar Kitarović i Dimitrije Rupel

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sastala se u pauzi zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku sa slovenskim kolegom Dimitrijem Rupelom kako bi razgovarala o nekoliko aktualnih pitanja u odnosima između dvije države. Slovenski mediji prenijeli su izjavu Rupela da se, između ostalog, razgovaralo o obnovi zajedničkog nasipa na rijeci Muri i da je «dogovoreno da će svatko sa svoje strane učiniti sve kako bi se odvijalo bez problema». «Konstatirali smo da nema nikakve promjene nakon dogovora između premijera Janeza Janše i Ive Sanadera, dakle da se pridržavamo tog dogovora i Brijunske izjave o izbjegavanju incidenata», rekao je Rupel nakon razgovora sa hrvatskom ministricom. Također je rekao da nisu istiniti napisi medija kako na ministarskom nivou ne postoji komunikacija.

Slovenski je ministar vanjskih poslova u svojoj redovnoj kolumni u «Delu» napisao da međunarodna arbitraža nije jedino rješenje graničnog spora Hrvatske i Slovenije te da za Sloveniju tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan još uvijek ima važnu ulogu i da slovenska politika sada inzistira na "stanju od 25. lipnja 1991. godine", pri čemu je pojasnio kakvo je stanje na spornim sektorima granice po njegovoj ocjeni na taj dana bilo. Slovenski ministar vanjskih poslova navodi da je glavni problem slovensko-hrvatskih odnosa "nepoštivanje međunarodnih dogovora i obveza" i da je Hrvatska odbacila sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika