21.12.2006. / 17:17

Autor: Stjepan Marković

GRČKA

Potukli se grčki monasi

Posvađani monasi su u tučnjavi koristili aparate za gašenje požara, "pajsere" i druge predmete

Najmanje sedam monaha završilo je u bolnici nakon što su se potukli u uredu reda Esphigmenou u gradu Karyes u sjevernoj Grčkoj oko prava na korištenje pravoslavnog samostana na brdu Athos. Posvađani monasi su u tučnjavi koristili aparate za gašenje požara, "pajsere" i druge predmete, priopćila je grčka policija. Obje strane optužuju onu drugu za započinjanje tučnjave. Samostan koriste odmetnuti monasi iz reda Esphigmenou koji se protive zbližavanju katoliče i pravoslavne crkve uspoređujući to s herezom.

Samostan na brdu Athos je predmet dugogodišnjeg spora između pravoslavne crkve i odmetnutih monaha koji su samostan zauzeli 2003. godine i od tad ignoriraju naloge o deložaciji koje su im uputili grčki patrijarh Bartolomej I. i grčki vrhovni sud. U listopadu ove godine grčki sud je osudio devet odmetnutih svećenika na dvogodišnje uvjetne kazne zbog protuzakonitog korištenja samostana i samostanskih ureda. Samostan na brdu Athos jedno je od najsvetijih mjesta za pravoslavne vjernike.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika