29.12.2006. / 18:45

Autor: Nacionalova redakcija

OPERATERI

Vipnet mora tražiti koncesiju za usluge Vodafone Homeboxa

Budući da je vlada prošle godine omogućila ulazak trećeg mobilnog operatera na tržište, Vipnet je počeo tražiti dodatne izvore prihoda, pokušavši ponuditi fiksne TK usluge

Po provedenom inspekcijskom nadzoru nad tvrtkom Vipnet ,u svezi pružanja telekomunikacijske usluge Vodafone Homebox, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka na temelju Zakona o telekomunikacijama u petak je donijelo rješenje kojim Vipnetu nalaže da pribavi propisanu koncesiju za pravo obavljanja javne govorne usluge u nepokretnoj telekomunikacijskoj mreži uz uporabu radiofrekvencijskog spektra. Vipnet mora redovito izvještavati Ministarstvo o provedbi odluka iz rješenja, a u slučaju nepostupanja u propisnom roku tvrtki Vipnet i odgovornim osobama izreći će se upravna mjera u novčanim iznosima u visini do dvadeseterostruke prosječne plaće u Republici Hrvatskoj u proteklom tromjesečju te zabraniti daljnje pružanje usluge Vodafone Homebox.

Budući da je vlada prošle godine omogućila ulazak trećeg mobilnog operatera na tržište, Vipnet je počeo tražiti dodatne izvore prihoda, pokušavši ponuditi fiksne TK usluge. HAT je na sve to zaključio da je Vipnet s uslugom Homebox izišao iz okvira dobivene dozvole, a odgovornost za stanje u kojem se našla T-Comova konkurencija prebacio na adresu vlade, odnosno njenih inspektora.

Svojom ponudom Homebox, Vipnet se ozbiljno zamjerio fiksnim operaterima iz dva razloga. Osim što je korištenje fiksne telefonije u padu, Vipnet je ponudio „fiksni telefon“ koristeći postojeću infrastrukturu čime je izbjegao nova velika ulaganja u izgradnju fiksne mreže. S druge strane, unatoč velikim ulaganjima, novi fiksni operateri svjesni su da zbog prespore liberalizacije ne mogu ponuditi vlastite napredne TK usluge poput ADSL-a te tako privući korisnike i povećati prihode. Vipnet im je s Homeboxom to dodatno naglasio.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika