01.02.2007. / 15:25

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA - SLOVENIJA

Mesić: Idemo na sud!

I premijer Ivo Sanader je ponovno pozvao slovensku Vladu da razmotri hrvatski prijedlog o međunarodnoj arbitraži oko razgraničenja na moru koji je hrvatska strana službeno uputila u jesen 2005. godine

Komentirajući izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da Hrvatska i Slovenija nemaju morsku granicu, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako dvije zemlje imaju utvrđene granice i na kopnu i na moru. "Rupel vrlo dobro zna da mi imamo utvrđenu granicu na kopnu i utvrđenu točku izlaska kopnene granice na more, a onda je matematičkom točnošću lako utvrditi i utvrđena je granica na moru", rekao je Mesić u četvrtak 1. veljače.

Rupel je, reagirajući na raniju Mesićevu izjavu da se granica na moru između dviju država može utvrditi jer je poznata granica na kopnu koja ju onda definira, ustvrdio da hrvatski predsjednik nije u pravu i da "granice na moru nikad nisu bile određene" jer se one "određuju sporazumom".

Budući da Slovenci imaju određeni prigovor na dio kopnene granice, Mesić je ponovio svoj prijedlog da stručnjaci obiju strana sjednu za stol i nakon toga, ako je potrebno,"obiđu granicu metar po metar i na svaki metar zabiju kolac". Mesić je napomenuo da za bilo koje dvije strane koje ne mogu riješiti spor postoji i sudska instanca, a samim obraćanjem sudu te strane ne moraju postati neprijatelji. "Rupel je pametan čovjek, ali ne znam u čemu vidi opasnost od odlaska na sud. Idemo na Međunarodni sud pravde u Haagu ili na Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, a Hrvatska će prihvatiti svaku odluku suda", zaključio je Mesić.

Reakcije na Rupelovu izjavu nisu izostale ni na sjednici Vlade. Premijer Ivo Sanader ponovno je pozvao slovensku Vladu da razmotri hrvatski prijedlog o međunarodnoj arbitraži oko razgraničenja na moru koji je hrvatska strana službeno uputila u jesen 2005. godine. "Očekujem pozitivan odgovor slovenske Vlade na našu inicijativu", kazao je Sanader na početku sjednice. Podsjećajući da se dvije države već 17 godina ne mogu dogovoriti oko granice na moru, Sanader je pozvao slovensku Vladu da se ta točka zatvori izlaskom pred međunarodnu pravosudnu instituciju. Ponovio je i da bi se parlamenti obje zemlje unaprijed trebali obvezati da će prihvatiti rezultate arbitraže. "Hrvatska ima svoje argumente. Za nas vrijedi crta sredine u Savudrijskoj vali. To je ono na čemu inzistiramo", poručio je Sanader, dodajući da na tim stavovima radi posebna stručna skupina u okviru Ministarstva vanjskih poslova.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika