07.02.2007. / 12:20

Autor: Ana Kirin

SAD

Astronautkinji-otmičarki prijeti i optužnica za pokušaj ubojstva

Američka astronautkinja Lisa Nowak, koja je napala Colleen Shipmann, suparnicu u borbi za naklonost pilota Space Shuttlea, optužena je za pokušaj otmice pred okružnim sudom u Orlandu na Floridi, a najavljena je i optužnica za pokušaj ubojstva. 43-godišnja satnica Lisa Nowak, udana i majka troje djece, izvedena je u utorak 6. veljače pred sud u Orlandu koji joj je odredio jamčevinu od 15.500 dolara, naredio nošenje GSP uređaja za satelitsko lociranje, i zabranio približavanje okrugu Orange, gdje živi Colleen Shipmann. "Premda joj je za druge optužbe određena jamčevina, neće biti puštena iz zatvora", rekao je glasnogovornik zatvora u okrugu Orange Allen Moore i dodao da policija u Orlandu prikuplja dokaze za optužbu za pokušaj ubojstva.

Prema policijskom izvješću, Lisa Nowak, članica posade raketoplana Discovery u srpnju 2006. godine, bila je kao i Colleen Shipman "u vezi" s 41-godišnjim astronautom Williamom Oefeleinom, kapetanom fregate u Ratnoj mornarici. Kada je saznala da njezina suparnica leti iz Teksasa za Floridu, Nowak je u ponedjeljak odlučila prijeći automobilom udaljenost od 1.600 km, od svog doma u Houstonu, Teksas, do međunarodnog aerodroma u Orlandu, kako bi presrela Shipman i odgovorila je od veze s Oefeleinom. Kako ne bi gubila vrijeme na zaustavljanje, tijekom 14 sati vožnje nosila je pelene za odrasle, kakve koriste astronauti tijekom polijetanja i slijetanja "shuttlea", a za prerušavanje je koristila velike crne naočale i baloner. Na aerodromu je pratila Shipman u autobusu i do njezinog automobila, no ona je postala sumnjičava, požurila je i zaključala se u auto. Nowak je lupala po staklu da joj otvori, tražila da je poveze ili posudi mobitel, a Shipman je malo spustila staklo, navodno, tek kada je Nowak počela plakati. Napadačica je tada kroz otvor našpricala sprej nadražljivac, a Shipman se odvezla do prvog policajca i prijavila napad.

Prilikom uhićenja kod Nowakove je u torbi pronađen čekić, nož, gumeno crijevo, velika vreća za smeće a u njezinom autu pelene, gumene rukavice, karta puta od Houstona do Orlanda, e-mail poruke Shipmanove Oefeleinu, njezino ljubavno pismo fatalnom astronautu i upute za nalaženje kuće Shipmanove na Floridi, navedeno je u policijskom izvještaju.

William Oefelein, koji je pilotirao raketoplanom Discovery na posljednjoj misiji u prosincu 2006., neće davati komentare o slučaju, rekla je glasnogovornica NASA-e Eileen Hawley. Ona također nije željela reći hoće li NASA provesti neke disciplinske mjere prema Nowak ili drugima iz "astronautskog trokuta".

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika