26.02.2007. / 17:45

Autor: Ana Kirin

SLOVENIJA

Janša: Hrvatska je ljubomorna na Sloveniju

Slovenski premijer je rekao i da je sadašnje "pokazivanje mišića" u odnosima između Hrvatske i Slovenije utjecaj predizbornog razdoblja u Hrvatskoj

"Danas je Slovenija članica Europske unije, NATO saveza, Europske monetarne unije. Dva milijuna stanovnika Slovenije ostvari toliki nacionalni dohodak koliko ga ostvari četiri milijuna stanovnika Hrvatske", izjavio je slovenski premijer Janez Janša u intervjuu što ga je prošlog tjedna, prilikom posjeta Prekmurju, dao za radio "Murski val" iz Murske Sobote, a čiji je prijepis Ured premijera objavio na svojim internet stranicama. A Janša smatra da u Hrvatskoj postoji "ljubomora zbog situacije u kojoj se nalazi Slovenija i koja je bolja nego što je situacija u Hrvatskoj".

Dodao je i da je sadašnje "pokazivanje mišića" u odnosima između Hrvatske i Slovenije utjecaj predizbornog razdoblja u Hrvatskoj. "Ja u Hrvatskoj vidim prilike koje su relativno nejasne, a odnosi sa Slovenijom u Hrvatskoj su oduvijek bili predizborna tema," rekao je slovenski premijer i ocijenio kako je tu riječ i o "nastavku politike jednostranih koraka" koje je "Hrvatska radila cijelo vrijeme nakon 1992. godine".

Kad je upitan je li zbog "zadnjih napetosti" sastanak s hrvatskom vladom stavio na sporedni kolosijek ili je ta stvar još uvijek aktualna, slovenski premijer je rekao da je na Brijunima prije skoro dvije godine bilo dogovoreno da idući takav sastanak bude u Sloveniji "ali onda kad budu ispunjeni uvjeti" i da u sadašnjem trenutku tih uvjeta nema. "Na Brijunima smo potpisali šest ili sedam sporazuma, pa i izjavu o tome da uvažavamo stanje na granici kakvo je bilo do osamostaljenja. To je vrlo važan dokument koji će Sloveniji dobro doći u svakom slučaju. Pa i u slučaju da na kraju dođe do arbitraže. U ovom trenutku nisu ispunjeni uvjeti da dođe do idućeg susreta", kazao je Janša. Dodao je kako tada nisu zaključeni pregovori o tri ili četiri sporazuma koji bi trebali biti potpisani na idućem sastanku, a koji su uvjet za održavanje sastanka.

Posebno je naglasio da Slovenija dugoročno gradi bolju poziciju u pregovorima s Hrvatskom te da nema "razloga za nervozu" kao što bi se to moglo činiti iz "nekih bombastičnih izjava". "Mislim da u Sloveniji nema razloga za bilo kakvu nervozu makar se to ponekad tako čini. Uz razne bombastične izjave i napise zapravo je ključno da se mi dobro razvijamo i da učvršćujemo naš položaj. To dugoročno popravlja naše pozicije u različitim bilateralnim odnosima. Potrebno je raditi na dugi rok", rekao je Janša za radio "Murski val".

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika