Objavljeno u Nacionalu br. 593, 2007-03-27

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Susret s Rajićem u Ženevi

Prije točno tri tjedna, 5. ožujka, odlazio sam s ručka iz kineskog restorana “Le Tse Fung“, jednog od tri restorana u najboljem ženevskom hotelu “La Reserve“. To je i najskuplji hotel u Ženevi, čiji je spa wellness lani proglašen najboljim u Europi i drugim na svijetu. Četverodnevni tretman za dvoje stoji oko 9000 švicarskih franaka. Dok sam kod recepcije čekao na auto, iznenada sam na ulazu u hotel ugledao poznati lik koji je krenuo prema meni. Bio je to Luka Rajić. Preplanuo, savršene linije, traperice, sportske cipele, toaletna torbica Louis Vuitton, maleni svileni šal oko vrata i cigara u ustima. Kako je energično ušao u hotel, za njim je ostao samo dim i miris cohibe, koji se u trenutku raširio predvorjem hotela.

Luku Rajića poznam petnaest godina i dosad sam ga viđao samo u odijelu. Ovaj put bio je u casual varijanti i opušten. Hrvatski kralj mlijeka, iznenađen što je naletio na mene, ljubazno se pozdravio. Vidim da je u vrlo dobrim odnosima s gazdom hotela, po čijem body languageu zaključujem da Rajića viđa vrlo često i da ga poštuje. “Ivo, ovo ti je najbolji hotel i najbolji spa i wellness u Ženevi. Često dođem ovamo vježbati i relaksirati se. Strašno sam opterećen i neprestano sam na putu. Tek što sam se vratio ovamo u Ženevu, moram danas poslije podne odletjeti u Srbiju i riješiti neke probleme u Somboledu. Inače, ovdje mi je prekrasno jer Ženeva je zaista divno mjesto za život. Svaki dan, kad sam ovdje, vozim klince u školu i popodne ih dovozim kući. To mi je dnevni ritual. S bivšom suprugom sam u dobrim odnosima. Cijeli je razvod prošao vrlo civilizirano. Nakon rastave kupio sam kuću za nju i djecu, koja dva vikenda u mjesecu provode sa mnom.“

Kao i svaki put kad sam ga susreo, Rajić je bio pun energije i optimizma. Pitao sam ga i za prodaju tvrtke Lactalisu, na što mi je on odgovorio da ima mnogo zainteresiranih, da se radi dubinsko snimanje tvrtke, ali da još ništa nije odlučeno te da je to proces u kojem se još ništa pouzdano ne zna. No, u svakom slučaju, bude li prodaje, on će to na vrijeme objaviti, a Nacionalu dati intervju. Prije nego što smo se rastali, zamolio me da ga sljedeći put kad budem sastavljao listu najbogatijih Hrvata stavimo među Hrvate koji žive u inozemstvu. Na to sam mu ja odgovorio da je to u redu, ali da mu je tvrtka Dukat u Hrvatskoj i da je zato svrstan među “domaće“, a ne strane bogataše. Po svemu sudeći, kako se situacija u tri tjedna promijenila, Rajića ćemo ipak staviti među “strane“ bogataše.

Moram priznati da sam od prvog trenutka otkad sam upoznao Luku Rajića mislio o njemu sve najbolje. S njim sam napravio i prvi njegov veliki intervju. Na temelju toga intervjua napisano je poslije mnoštvo članaka u raznim novinama. U to vrijeme bio sam jedan od rijetkih koji su o njemu govorili dobro. Predbacivali su mu da je šofer koji je preko noći zahvaljujući Borislavu Škegri “maznuo“ Dukat, da je potpuno nekvalificiran za taj posao i da je samo paravan za veće igrače oko najveće hrvatske mljekarske industrije. Govorio sam da ne znam je li odigrao za nekog većeg igrača i je li mu Škegro pomogao, ali da jedno znam - da je od Dukata napravio jaku i modernu tvrtku, da nije otpuštao radnike i “isisao“ novac iz tvrtke kao što je bilo uobičajeno u Tuđmanovoj pretvorbi.

Netko tko je loš ne bi tako iskreno i otvoreno progovorio o svojim šoferskim danima, kupovanju i preprodavanju slovačkog i poljskog sira, svakodnevnim dugim turama kamionom, teškom djetinjstvu i obožavanju mame u Dubravi... Ničega se nije sramio i ponosno je pričao o tim danima bijega od neimaštine i teškog rada. Uz malo sreće i dosta pameti, Rajić je uspio. I mnogi drugi imali su “sreće“ u Tuđmanovo vrijeme, ali nisu imali pameti, što su na svojoj koži najbolje osjetili otpušteni radnici. Stoga Luki Rajiću nema tko što prigovarati.

Vezane vijesti

Karamarko - očekivano

Karamarko - očekivano

Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas u vezi unutarstranačkih izbora u HDZ-u kako je primio na znanje rezultat jedne utakmice te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika