13.04.2007. / 16:50

Autor: Ana Kirin

PODGORICA

Vujanović tvrdi da Hrvatskoj nije obećao crnogorske dionice

Crnogorski predsjednik reagirao je na tvrdnje načelnika općine Konavle Luke Korde koji je u četvrtak 12. travnja podgoričkom dnevniku Republika rekao da se Vujanović ranije suglasio da Crna Gora Hrvatskoj ratnu odštetu plaća i kroz dionice u crnogorskim državnim tvrtkama

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ponovio je u petak 13. travnja svoje ranije stajalište da Crna Gora ne može biti odgovorna za ratnu štetu na području Dubrovnika i zanijekao da je Hrvatskoj obećao dionice državnih tvrtki u ime ratne odštete. Time je opovrgnuo načelnika općine Konavle Luku Kordu, koji je u četvrtak 12. travnja podgoričkom dnevniku Republika rekao da se Vujanović ranije suglasio da Crna Gora Hrvatskoj ratnu odštetu plaća i kroz dionice u crnogorskim državnim tvrtkama.

U reagiranju Ureda crnogorskog predsjednika na tu Kordinu izjavu navodi se da je stajalište o tome Vujanović priopćio javnosti u više navrata, dosljedno i jednako i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj.

U priopćenju se kaže da Vujanović za prevladavanje ružne stranica crnogorsko-hrvatske povijesti, u vezi s dubrovačkim ratištem, smatra nužnim da se državna politika vodi tako da razvijanje dobrosusjedskih odnosa afirmira prijateljsku suradnju dviju država.

"U tom cilju, podržao je ideju naknade vrijednosti imovine oduzete s tog ratišta i korištene u Crnoj Gori, potom i sporazum dva državna tužitelja o preuzimanju kaznenog progona za osobe koje su bile u postupku kod hrvatskog pravosuđa", stoji u priopćenju Vujanovićeva ureda.

Što se tiče naknade ratne štete crnogorski predsjednik je više puta rekao da je na prostoru Dubrovnika vojno djelovala bivša JNA pod zapovjedništvom njezina generalštaba. "To znači da država Crna Gora ne može biti odgovorna za počinjenu štetu", stoji na kraju priopćenja iz Vujanovićeva ureda.

Prilikom svog nedavnog posjeta Zagrebu Filip Vujanović je izjavio kako je Crna Gora spremna u izvjesnoj mjeri nadoknaditi dio štete koju su njezini građani u postrojbama bivše JNA počinili na dubrovačkom području. Kasnije je dodao da bi to bila samo "simbolična" naknada kojom bi Crna Gora pokazala dobru volju za daljim razvojem dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom.

No prema tvrdnjama načelnika Konavala Luke Korde, na sastanku u Dubrovniku, kome je bio nazočan i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, Vujanović je dao suglasnost da Crna Gora štetu Hrvatskoj nadoknadi kroz dionice crnogorskih državnih tvrtki.

Vezane vijesti

SAD će isplatiti milijardu dolara američkim indijancima

SAD će isplatiti milijardu dolara američkim indijancima

SAD je pristao isplatiti više od milijardu dolara plemenima američkih indijanaca, njih 41, u okviru parnice o korištenju njihove zemlje i dobara,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika