13.04.2007. / 18:58

Autor: Ana Kirin

SLOVENIJA - HRVATSKA

Obrtničke komore Hrvatske i Slovenije žele pojačati suradnju

Obrtnička komora Slovenije ponudila je Hrvatskoj obrtničkoj komori pomoć u procesu prilagodbe EU, dok je HOK zauzvrat Slovencima ponudila pomoć u području mirenja tj. medijacije

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Mato Topić i predsjednik Obrtničke komore Slovenije (OZS) Miroslav Klun sastali su se u Zagrebu u petak 13. travnja. Na sastanku su istaknuli kako je dosadašnja suradnja HOK-a i OZS-a, koja traje od 1995. godine, uspješna, a da ju u narednom razdoblju treba intenzivirati s ciljem čvršćeg povezivanja hrvatskih i slovenskih obrtnika i pružanja što konkretnijih i raznovrsnijih usluga njihovim članovima.

Tipić i Klun su se složili da hrvatske i slovenske obrtnike u poslovanju i traženju novih tržišta ne trebaju spriječavati granice i aktualna politika, tim više što je riječ o susjednim zemljama s jakom obrtničkom tradicijom i razvijenim poslovnim odnosima. Slovenska i Hrvatska obrtnička komora će stoga uskoro poslati otvoreno pismo svojim članovima i pozvati ih na jaču suradnju.

Na sastanku u Zagrebu dogovorena je i izrada zajedničkog programa HOK-a i OZS-a za ovu godinu, priopćeno je u petak iz u ureda za odnose s javnošću Hrvatske gospodarske komore. U tom programu naglasak će biti na suradnji na projektu Obrtničke kartice, suradnji na EU projektima, nastavku suradnje područnih obrtničkih komora, organizaciji strukovnih poslovnih susreta kao i razmjeni iskustava vezano za izmjene zakonodavstva, posebice oko zakona o obrtu, koji je trenutačno u proceduri i u Hrvatskoj i u Sloveniji.

Obrtnička komora Slovenije ponudila je HOK-u i pomoć u procesu prilagodbe EU. Miroslav Klun istaknuo je da hrvatski obrtnici ne trebaju ponavljati greške slovenskih kolega, koji ponekad nisu bili dovoljno jaki u zastupanju svojih interesa, te je slovenska vlada prije ulaska u EU uvela najviše standarde u nekim područjima, iako su bili potrebni minimalni standardi, a što sada obrtnicima predstavlja veliki problem i trošak.

HOK je, s druge strane, ponudila pomoć u području mirenja tj. medijacije, shodno pozitivnim iskustvima Centra za mirenje, te će prenijeti svoja iskustva OZS-u, gdje još nisu uspostavili takav oblik rješavanja sporova.

Uz predsjednika Topića, na radnom susretu ispred HOK-a sudjelovali su i predsjednik Odbora za gospodarstvo, ujedno i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Dragutin Ranogajec, tajnica Komorskog ureda Mira Čegec i savjetnik za međunarodnu suradnju mr. Natko Vlahović, a uz predsjednika OZS Kluna bili su predsjednik Upravnog odbora Štefan Pavlinjek, generalni sekratar dr. Viljem Pšenicny i mr. Andrej Poglajen.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika