14.04.2007. / 10:44

Autor: Ana Kirin

SLOVENIJA

Janša: Referendum protiv ulaska Hrvatske u EU nema smisla

U razgovoru za slovensku televiziju u petak 13. travnja navečer slovenski je premijer Janez Janša govoreći o odnosima s Hrvatskom izjavio da se protivi prihvaćanju posebne parlamentarne rezolucije o granici dviju država jer u tome ne vidi rješenja za otvorena bilateralna pitanja.

Parlamentarne rezolucije o granici s Hrvatskom, koje su predlagale Slovenska pučka stranka (SLS) i Slovenska nacionalna stranka (SNS), vladajuća većina nije uvrstila na dnevni red zasjedanja parlamenta koje počinje krajem ovoga mjeseca.

Premijer Janša u petak je rekao da njegova vlada pokušava naći rješenja za neka bilateralna pitanja unutar hrvatskog pristupnog procesa Europskoj uniji te dodao da se u tom procesu usvajaju europske norme i standardi, što već samo po sebi rješava neka pitanja.

Naglasio je također da su neka druga otvorena pitanja potpuno razjašnjena u bilateralnim kontaktima, ali je pitanje hoće li hrvatska Vlada pred parlamentarne izbore u Hrvatskoj naći dovoljno produktivnog vremena da se ona riješe. Rekavši to, Janša nije precizirao na koja pitanja točno misli.

Slovenska novinska agencija STA prenijela je da je Janša rekao kako bilo kakvo spominjanje slovenskog referenduma kojim bi se zaustavio ulazak Hrvatske u EU nema nikakvog smisla. Kazao je da bi to dobronamjerni ljudi i u Sloveniji i u Hrvatskoj to željeli izbjeći, a da bi osim toga Slovenija takvim inicijativama samo gubila vjerodostojnost.

Janez Janša se osvrnuo i na bolest bivšeg hrvatskog premijera Ivice Račana. Rekao je da mu je žao Račana koji se bori s teškom bolešću, ali da žali i zato što parafirani sporazum Drnovšek-Račan svojedobno nije bio uspješan iako su ga parafirale vlade koje su u parlamentu imale većinu.

Janša je dodao da je u Hrvatskoj arbitraža za granicu često izgovor zato jer se ne zna ponuditi ništa bolje od sporazuma koji su 2001. bili dogovorili tadašnji premijeri dviju država.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika