02.05.2007. / 19:56

Autor: Martina Zeković

KONFERENCIJA

Irak traži poništenje vanjskog duga

Tijekom konferencije održat će se susret na margini američke državne tajnice Condoleezze Rice i iranskog ministra vanjskih poslova Manouchehra Mottakija, prvi na toj razini od dolaska Bushove administracije na vlast 2001. godine

"Tražimo od međunarodne zajednice da poništi dug Iraka i pomogne u njegovom stabiliziranju", rekao je glasnogovornik vlade Ali al-Dabbagh, a prenosi France presse. Na međunarodnoj dvodnevnoj konferenciji o budućnosti Iraka, koja će se održati u četvrtak u egipatskom ljetovalištu Sharm El-Sheikh, Irak je sudionike skupa pozvao da ponište vanjski dug zemlje. Na konferenciji se međutim neće odrediti vremenski okvir za povlačenje američkih trupa jer, kako kaže Dabbagh, "da bi preuzeli odgovornost za pitanje sigurnosti u zemlji, prvo nam je potreban program preustroja iračkih snaga. Tek potom bi mogli odrediti datum povlačenja stranih trupa". Tijekom konferencije održat će se susret na margini američke državne tajnice Condoleezze Rice i iranskog ministra vanjskih poslova Manouchehra Mottakija, prvi na toj razini od dolaska Bushove administracije na vlast 2001. godine.

Na konferenciji će biti predstavljen međunarodni petogodišnji plan obnove iračkog gospodarstva, a u petak će, uglavnom o pitanju sigurnosti, razgovarati predstavnici susjednih zemalja: Irana, Jordana, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sirije, Turske, Bahreina, Egipta, Arapske lige, Organizacije islamske konferencije i UN-a.

Nakon što je u utorak potpisao veto na zakon o povlačenju američkih snaga iz Iraka, američki predsjednik George W. Bush izjavio je u srijedu kako misli da Sjedinjene Države "trebaju ostati u borbi".

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika