16.05.2007. / 15:49

Autor: Martina Zeković

KRŠENJE ETIČKIH PRAVILA

Direktor Svjetske banke zatražio da ostane na toj dužnosti

"Pozivam vas da budete pošteni u donošenju svoje odluke jer vaša odluka neće utjecati samo na moj život, nego i na to kako se gleda na ovu instituciju u SAD-u i u svijetu", obratio se Wolfowitz odboru

Obzirom da je čelni čovjek Svjetske banke Paul Wolfowitz prekršio etička pravila i promaknuo svoju djevojku povećavši joj plaću, odbor Svjetske banke odlučit će o njegovom kredibilitetu da vodi tu instituciju kojoj je jedan od zadataka da vodi borbu protiv siromaštva. Njemačka vrši veliki pritisak na Wolfowitza da odstupi, dok su SAD uspjele sakupiti potporu među svojim saveznicima da ga se zadrži na čelu Svjetske banke.

Wolfowitz je emotivno zatražio da ostane na čelu Svjetske banke, ali Njemačka tvrdi da neće biti dobrodošao na forumu kojeg će Banka održati idući tjedan u Berlinu na kojem će tema biti razvoj pomoći za Afriku. "Učinit će Banci i sebi veliku uslugu ako podnese ostavku", rekla je njemačka ministrica za razvoj Heidemarie Wieczorek Zeul.

Wolfowitz je pozvao na pronalaženje rješenja koje će biti pošteno. Obećao je i da će promijeniti svoj stil upravljanja kako bi zadobio povjerenje ostalih zaposlenih u Svjetskoj banci koji smatraju da je ova kriza nanijela štetu vjerodostojnosti banke i njenoj učinkovitosti u borbi protiv siromaštva u svijetu. "Pozivam vas da budete pošteni u donošenju svoje odluke jer vaša odluka neće utjecati samo na moj život, nego i na to kako se gleda na ovu instituciju u SAD-u i u svijetu", obratio se Wolfowitz odboru.

Vezane vijesti

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

Problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika