23.05.2007. / 19:13

Autor: Marko Biočina

"MIROVNA" OPERACIJA

UN-ovci prodavali oružje pobunjenicima u Kongu

Ako je za vjerovati Human Rights Watchu i brojnim drugim međunarodnim organizacijama za ljudska prava, pripadnici pakistanskog kontingenta UN-ovih mirovnih snaga u Demokratskoj Republici Kongu su za vrijeme krvavog građanskog rata u toj zemlji prodavali oružje zaraćenim stranama, iako im je zadaća bila da ih razoružaju.

U Kongu se od 1998. do 2003. godine vodio građanski rat u kojem je poginulo između 3 i 5 milijuna ljudi. Pakistanski „plavi šljemovi“ poslani su u istočnu regiju Ituri s zadatkom da provedu razoružavanje Fronte nacionalista i integracionalista (FNI), paravojne milicije koju kongoanska vlada optužuje za ratne zločine. Međutim, kako tvrdi Human Rights Watch, Pakistanci su nakon formalne zapljene oružje vraćali FNI-ju, te zauzvrat bili bogato nagrađeni od lokalnih poslovnih ljudi koji nadziru iskopine zlata i drugih vrijednih minerala u regiji. Human Rights Watch procjenjuje kako su Pakistanci na taj način „zaradili“ najmanje 2,5 milijuna dolara u zlatu.

I UN i Pakistan zasad odbacuju optužbe, te odbijaju provesti istragu. Razlog zašto UN ne želi dublje istražiti ovaj slučaj, vjerovatno se krije u činjenici da ta zemlja osigurava najviše vojnog osoblja za UN-ove mirovne operacije, a to je odnos koji UN ne želi kompromitirati.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika