07.06.2007. / 12:12

Autor: Nina Tomljanović

EUROPSKI LAS VEGAS

Slovenija: Gradnja kasina može izazvati rast kriminala

Slovenci strahuju da razvoj industrije zabave, te velik broj posjetitelja koji troše na hazardne igre, mogu izazvati veći rast kriminala, te rizike pranja novca

Nakon što je jučer u Sloveniji dogovorena gradnja velikog turističko-zabavnog kompleksa u blizini slovensko-talijanske granice, već danas su u slovenskoj javnosti oko toga nastale dileme. Naime riječ je o tome da Slovenci strahuju da razvoj industrije zabave, te velik broj posjetitelja koji troše na hazardne igre, mogu izazvati veći rast kriminala, te rizike pranja novca.

"U Europi još nema sličnog turističko-zabavnog centra, a s njime bi Slovenija mogla postati izuzetno privlačna europska destinacija. Prijetnju realizaciji predstavljaju birokracija, te sporost u planiranim aktivnostima", izjavila je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od četvrtka Jan L. Jones, potpredsjednica američke kompanije i nekadašnja gradonačelnica Las Vegasa.

Kao argument da se realizacija ubrza ističe primjer samog Las Vegasa, američkog središta industrije zabave, kojega godišnje posjeti 40 milijuna turista i koji ima 145.000 hotelskih soba, te je odbacila strahovanja slovenske javnosti. Pojasnila je kako osobito neće biti straha uz dobru zakonsku regulaciju i suradnju s lokalnim zajednicama, gdje bi projekt trebao biti realiziran.

Zbog privlačenja američkog partnera HIT-a , Slovenska vlada dala je do znanja da je budući da bi se radilo o dosad najvećoj greenfield-investiciji u Sloveniji, spremna smanjiti porez od igara na sreću koji bi se primjenjivao u europskom "Las Vegasu".

Slovenska pučka stranka (SLS), jedna od koalicijskih partnerica u vladi premijera Janeza Janše jučer je u vezi s projektom izrazila "zabrinutost" jer tvrdi da industrija zabave ima pozitivne i negativne posljedice, ali i zabrinutost spremnošću ministarstva financija da američkom partneru u investiciji pogoduje smanjivanjem poreza na igre na sreću. SLS zahtijeva da se o tome provede "produbljena rasprava", a i neki predstavnici lokalne vlasti na području gdje bi se projekt trebao realizirati izražavaju zabrinutost da će jaka američka tvrtka preko spomenutog joint-venturea zapravo preuzeti domaći HIT, vodeće slovensko poduzeće u toj djelatnosti, koje je zadnjih godina širilo svoju djelatnost i na područje jugoistočne Europe.

I Katolička crkva oglasila se vezano za ovaj projekt, nazvavši ga "moralno upitnim".

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika