12.07.2007. / 19:15

Autor: Martina Zeković

HRVATSKI SABOR

SDP uputio prijedlog promjene Ustava

Prijedlog odluke da se pristupi promjeni Ustava, uputio je danas u saborsku proceduru SDP. U priopćenju Ureda SDP-a za odnose s javnošću podsjeća se da se, u obrazloženju Prijedloga odluke o pristupanju promjeni Ustava RH, kao razlog navodi omogućavanje kažnjavanja počinitelja teških kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji, odnosno kaznenih djela zlouporaba vezanih za obranu Hrvatske, kao i omogućavanje da se poreznim mehanizmima dio nepravedno preraspoređenoga društvenog bogatstva vrati društvenoj zajednici.

Cilj ovome prijedlogu je da se u ustavnopravni poredak Hrvatske unesu odredbe članka 7. stavak 2. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, članka 15. stavak 2. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, te načela iz Međunarodne konvencije o neprimjenjivanju zastare za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti iz 1968. što su sve međunarodnopravni instrumenti koji obvezuju Hrvatsku.

U postupku revizije Državni ured za reviziju utvrdio 1.936 nepravilnosti koje se odnose na proces pretvorbe i privatizacije i poslovanja društava nestalih u pretvorbi, navodi se u priopćenju.

Podsjeća se da je u predmetima koji se odnose na protupravne radnje u pretvorbi i privatizaciji od 1991. do sredine 2005. prijavljeno 1.048 osoba. Državna odvjetništva odbacila 401 prijavu, a neposredno je optužena 41 osoba, dok se za 384 osobe zahtijevala istraga.

Nakon provedene istrage, optuženo je 298 osoba dok je u odnosu na 86 osoba zbog nedostatka dokaza postupak obustavljen. Sudovi su donijeli 141 presudu, odnosno presuđeno je svega 41,5 posto optuženih osoba. Osuđeno je 78 osoba, od kojih je devet osuđeno na bezuvjetnu kaznu zatvora.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika