17.07.2007. / 18:02

Autor: Martina Zeković

POLJOPRIVREDNA ZEMLJIŠTA NA OBALI DRAGONJE

MVPEI: "Još jedan pokušaj posezanja slovenske strane za područjem RH"

Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na prosvjednu notu slovenskog ministarstva u kojoj se navodi Grad Buje pokušava nezakonito raspolagati poljoprivrednim zemljištima na lijevoj obali Dragonje.

"MVPEI u cijelosti odbacuje navode iz slovenske diplomatske note i priopćenja Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije, od 13. srpnja 2007., ocjenjujući ih neutemeljenim i protupravnim", piše u priopćenju MVPEI-a.

Slovenija je u prosvjednoj noti navela da su spomenuta zemljišta upisana u slovenski katastar i zemljišne knjige i da za spomenuto područje hrvatska tijela na dan osamostaljenja dviju država 25. lipnja 1991. godine nisu vodila zemljišnu knjigu, pa je riječ o kršenju brijunske izjave dviju vlada o izbjegavanju incidenata na granici iz 2005. godine.

"Riječ je o neospornom državnom području Republike Hrvatske na kojem su nadležna tijela Republike Hrvatske provodila vlast i jurisdikciju prije osamostaljenja dvije države, isto kao i 25. lipnja 1991. godine", navodi MVPEI u svome priopćenju i dodaje da se "i danas, kada sve postupke tijela lokalne uprave i samouprave na tom području, pa tako i raspolaganje zemljištima, provode prema odgovarajućim zakonima Republike Hrvatske".

Takva stajališta Republike Slovenije "predstavljaju još jedan pokušaj politiziranja i jednostranog posezanja slovenske strane za državnim područjem Republike Hrvatske", stoji u priopćenju MVPEI-a.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika