18.08.2007. / 10:03

Autor: Marko Biočina

LJUBLJANA

Slovenci pristaju na arbitražu, ali uz uvjete

Slovenski premijer Janez Janša jučer je s predsjednicima tamošnjih parlamentarnih stranaka dogovorio uvjete daljnjih pregovora o otvorenim pitanjima s Hrvatskom, odnosno o pod kojima bi Slovenija mogućoj međunarodnoj arbitraži o pitanjima granice. Zaključak je da će Slovenija će pristati na arbitražu, ali pod uvjetom da se u obzir uzmu granice od 25. lipnja 1991. godine, a zanemare sve kasnije izmjene.

"Međunarodno tijelo moralo bi odgovoriti na pitanje gdje je bila postavljena granica 25. lipnja 1991. godine. Mi tvrdimo da je tekla po crti A, a Hrvati da je tekla po crti B. O tome će suci morati odlučiti", izjavio je Dmitrij Rupel, slovenski ministar vanjskih poslova.

Za sada nije poznato koja će institucija arbitrirati u hrvatsko-slovenskom pograničnom sporu. Rupel smatra kako će Hrvatska teško moći odbiti slovensku ponudu.

"Najprije smo postigli sporazum Drnovšek-Račan, kojeg je Hrvatska odbila. Zatim je Slovenija ponudila i posredovanje Suda OESS-a za mirenje, pod vodstvom Roberta Badintera. Teško vjerujem da bi Hrvatska mogla bez problema odbiti treću ponudu. Ukoliko prijedlog dobro pripremimo, dati ćemo Hrvatskoj ponudu koju neće moći odbiti", rekao je Rupel.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika