27.09.2007. / 09:09

Autor: Nina Tomljanović

OPĆA SKUPŠTINA UN-A

Mesić: Bush mi je rekao ''mi vas čekamo u NATO paktu''

Do isteka drugog predsjedničkog mandata, Bushu ostaje još 15 mjeseci, a ulažu se znatni napori kako bi se u tom razdoblju ostvario njegov državni posjet Hrvatskoj, doznaje se iz hrvatskih diplomatskih izvora

Na svečanoj večeri koju je priredio američki predsjednik George W. Bush za šefove država i vlada okupljene na 62. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, predsjednik Stjepan Mesić je kazao da je od Busha dobio novu potvrdu za skori ulazak Hrvatske u NATO. "Rekao mi je: mi vas čekamo u NATO paktu. Pričekao je moj odgovor. Ja sam mu rekao: da, mi smo spremni. I onda mi je pokazao... u redu", kazao je Mesić pokazujući i gestu koju je Bush pritom načinio podižući palac.

Dodao je kako je američkog predsjednika podsjetio na obećanje da će doći u Hrvatsku i čak provesti dio godišnjeg odmora u njoj, na što je Bush, po njegovim riječima, kazao da "to još nije gotovo".

Do isteka drugog predsjedničkog mandata, Bushu ostaje još 15 mjeseci, a ulažu se znatni napori kako bi se u tom razdoblju ostvario njegov državni posjet Hrvatskoj, doznaje se iz hrvatskih diplomatskih izvora.

Mesić je, govoreći o susretu s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom na otvaranju godišnjeg sastanka Clintonove globalne inicijative, kazao da Clintona zanima napredak Hrvatske te da je "pohvalno govorio" o pravcu u kojem idu Hrvatska i regija.

Razgovarali su i o njegovoj incijativi koja kroz konkretne projekte za pomoć najsiromašnijim zemljama okuplja brojne pobornike i financijaše, te bilježi rezultate.

Što se tiče sastanka Mesića s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, hrvatski predsjednik je kazao razloga da se odbije zahtjev iranske strane za susret nije bilo, ali da je na njemu jasno izrazio mišljenje o neprihvatljivosti negiranja holokausta kao je najvećeg zločina u povijesti i prava na postojanje države Izrael, članice UN-a, koja opetovano iznosi iranski predsjednik.

Napomenuo je da je Ahmadinedžad na sastanku dijelom opovrgnuo tumačenje njegovih izjava, ali da "nisu dalje razvijali te teze".

Nedavne napade SDP-a na HDZ da zlorabi dijasporu u izborne svrhe, zbog naputka za veleposlanike i konzule, Mesić je komentirao kako hrvatska "diplomatska predstavništva trebaju obaviti sve što je potrebno za izbore, a agitaciju treba prepustiti onima kojih se to tiče, a to se ne tiče administracije".

Na jučerašnji prosvjed Grka zbog korištenja imena Makedonije u Općoj skupštini UN-a, koji je izazvao predsjednik skupštine, makedonski diplomat Srđan Kerim, Mesić je rekao kako se na mnogim međunarodnim forumima "uobičajilo govoriti predstavnici Makedonije" te da misli, kako je to "postala praksa koja će se 'danas-sutra' morati riješiti formalnom odlukom UN-a".

Predsjednik Mesić je jučer u New Yorku nastavio s intenzivnim bilateralnim susretima, kojima je, među ostalim, cilj osigurati što širu potporu Hrvatskoj uoči skore odluke o njezinoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN. Sastao se s katarskim emirom šeikom Hamadom bin Khalifom Al Thanijem, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku i izrazio namjeru katarskoga ulaganja u Hrvatskoj, s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem te s iračkim premijerom Nurijem al Malikijem, s kojima je razgovarao o stanju u njihovim ratom i sukobima zahvaćenim zemljama, a sastao se i s predsjednicima Ruande i Etiopije.

Svoj govor na zasjedanju Opće skupštine UN-a, Mesić će održati danas.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika