27.09.2007. / 11:10

Autor: Nina Tomljanović

BiH

BiH uskoro šalje svoje vojnike u Afganistan

Kako se vojnike iz BiH planira poslati u Afganistan, ministar obrane nije izravno potvrdio, rekavši da se tek predlaže proširenje sudjelovanja bosanskohercegovačkih časnika u promatračkim misijama UN-a

Ministar obrane BiH Selmo Cikotić potvrdio je za sarajevski list ''Oslobođenje'' da će Bosna i Hercegovina pojačat sudjelovanje svojih vojnika u međunarodnim misijama, a njihovi vojnici će najvjerojatnije uskoro otići i u Afganistan.

Cikotić je kazao da je pripremljen plan za dodatno angažiranje vojnika iz te zemlje u različitim mirovnim misijama koji sada treba razmatrati Predsjedništvo BiH te donijeti konačnu odluku. "Zahtjevi saveznika su praktično neprekidni. Napravili smo prijedlog proširenja našeg sudjelovanja u međunarodnim operacijama", rekao je Cikotić.

Kako se vojnike iz BiH planira poslati u Afganistan, ministar obrane nije izravno potvrdio, rekavši da se tek predlaže proširenje sudjelovanja bosanskohercegovačkih časnika u promatračkim misijama UN-a, a i "postrojbi u sklopu misija koalicijskih snaga".

Već gotovo dvije godine, BiH šalje pirotehničare iz sastava svojih vojnih snaga u Irak, gdje sudjeluju u operacijama koje predvode američke vojne snage.

Postrojba veličine satnije, čiji se sastav mijenja svakih šest mjeseci, angažirana je na uništavanju neeksplodiranih sredstava i to čini u sigurnim zonama pod zaštitom američke vojske.

Do sada nitko od vojnika iz BiH nije stradao niti je ozlijeđen u Iraku, no ministar Cikotić je istaknuo kako se proširenje vojnog angažiranja ne odnosi na tu zemlju.

"Nije vezano za Irak. Moguće je sudjelovanje naših postrojbi izvan Iraka u nekoj drugoj operaciji", kazao je ministar obrane BiH, čija zemlja ima profesionalnu vojsku koja broji deset tisuća ljudi.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika